Ράμα για τον τραυματισμό του Έλληνα ομογενούς στο Ζβέρνετς: Μεμονωμένη πράξη -«Λουκέτο» σε εταιρεία security
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Ράμα για τον τραυματισμό του Έλληνα ομογενούς στο Ζβέρνετς: Μεμονωμένη πράξη -«Λουκέτο» σε εταιρεία security

O  Έντι Ράμα αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη βία που άσκησε ιδιωτική εταιρεία securty κατά Έλληνα ομογενούς διαδηλωτή στα επεισόδια στο Ζβέρνετς.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός εξέφρασε την έκπληξή του για την παρέμβαση της Αθήνας, κάνοντας λόγο για «πληθυσμιακές αναφορές» που δεν ευσταθούν.

Χαρακτήρισε το συμβάν μεμονωμένη πράξη ιδιωτικής εταιρείας - στην οποία ήδη επιβλήθηκε πρόστιμο- και όχι κρατική βία, «όπως αυτή που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί στις ελληνικές φυλακές ή στους δρόμους», σημειώνοντας πάντως πως τέτοιες αντιδράσεις δεν εξυπηρετούν τις διμερείς σχέσεις.

Λουκέτο σε εταιρείες security και συλλήψεις

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, η Αστυνομία προχώρησε στην άμεση αφαίρεση των αδειών λειτουργίας δύο ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας («Myrto Security 1.3A» και «Major Security»). Σύμφωνα με το πόρισμα, οι εταιρείες «επέτρεψαν την είσοδο σε εξωθεσμικά, βίαια άτομα», τα οποία προπηλάκισαν και τραυμάτισαν διαδηλωτές με πέτρες και γροθιές.

Παράλληλα, συνελήφθη ένας 32χρονος ιδιωτικός φρουρός ο οποίος κατηγορείται για παράνομη στέρηση ελευθερίας και ελαφρά σωματική βλάβη, ενώ απομακρύνθηκε και το αγκαθωτό σύρμα από το εργοτάξιο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μπέσφορτ Λαλαμλάρι, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση των φρουρών, αλλά και την «αδικαιολόγητη αδιαφορία» των παρόντων αστυνομικών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, 30 Μαΐου 2026, στο Zvërnec της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων για τα περιουσιακά τους δικαιώματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ένας Έλληνας πολίτης που τραυματίστηκε. Η πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα προέβη άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να του παρασχεθεί κάθε αναγκαία προξενική και ιατρική συνδρομή.

Η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα προβαίνει παράλληλα στις αναγκαίες παραστάσεις προς την αλβανική πλευρά ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση του επεισοδίου και την απόδοση ευθυνών. Καταγράφουμε στο πλαίσιο αυτό την πρώτη ανταπόκριση των αλβανικών Αρχών.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη πλήρους τήρησης του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων και των περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, καθώς και τη σημασία αποτελεσματικής προστασίας προστατευόμενων περιβαλλοντικών περιοχών, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η συμμόρφωση προς το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας».