Βαριά η σκιά των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού πάνω από τη Fed
Shutterstock
Shutterstock

Βαριά η σκιά των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού πάνω από τη Fed

Οι αξιωματούχοι της Fed επιβεβαίωσαν χθες τις προβλέψεις των αναλυτών και διατήρησαν τα επιτόκια στο επίπεδο του 3,5% με 3,75% κατά την τελευταία συνεδρίαση με επικεφαλής  τον Τζερόμ Πάουελ στη θέση του προέδρου...

Βέβαια το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι αυξημένος αντανακλώντας εν μέρει την πρόσφατη άνοδο των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ήταν επίσης πληθωριστικά,  είχε σαν αποτέλεσμα η χθεσινή απόφαση νομισματικής πολιτικής να έχει τους περισσότερους «αντάρτες»  από το 1992, καθώς την καταψήφισαν τέσσερις αξιωματούχοι.

Η επικέντρωση στον πληθωρισμό ήταν εμφανής, καθώς στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον πληθωρισμό αυξημένο και όχι «κάπως αυξημένο» όπως στην προηγούμενη ανακοίνωση. 

Αξίζει δεν να αναφερθεί ότι  αν και το ανακοινωθέν διατηρεί τη διατύπωση ότι η Fed θα αξιολογήσει «την έκταση και τον χρονισμό των πρόσθετων προσαρμογών» στα επιτόκια, εντούτοις τρεις υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαφώνησαν στο σημείο αυτό.

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Μπεθ Χάμακ, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, και η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, αν και υποστήριξαν τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο τρέχον εύρος του 3,50%-3,75%, δεν υποστήριξαν τη συμπερίληψη μιας τάσης χαλάρωσης στο ανακοινωθέν σε αυτή τη φάση και καταψήφισαν τη νέα διατύπωση. 

Αυτό υποδεικνύει ότι τα στελέχη της Fed είναι διχασμένα και κάποια εξ’αυτών δεν θεωρούν πλέον ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα πρέπει να επικοινωνεί μια τάση προς μείωση του κόστους δανεισμού. 

Στο ανακοινωθέν σημειώθηκε ότι παράλληλα με τον αυξημένο πληθωρισμό, «το ποσοστό ανεργίας έχει μεταβληθεί ελάχιστα τους τελευταίους μήνες, ενώ η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται «με σταθερό ρυθμό». Παρά ταύτα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συμβάλλουν στη διαμόρφωση « ενός υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές». 

Και είναι λογικό με τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι λόγω του πολέμου στο Ιράν, η Fed να δυσκολεύεται να εκτιμήσει αν οι επιπτώσεις θα φανούν περισσότερο ως επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ως υψηλότερος πληθωρισμός. Για αυτό άλλωστε διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα. 

Βλέπετε, αν και  η οικονομία κινείται σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας, εντούτοις παραμένει ανθεκτική σε βασικούς τομείς. 

Για παράδειγμα, τα μακροοικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο στον  δείκτη μεταποίησης Richmond Fed  για τον Απρίλιο  (3, εκτίμηση: 1, Μάρτιος: 0) καθώς και μη αναμενόμενη  άνοδο στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Conference Board Απριλίου, ο οποίος ανήλθε στο  92,8, έναντι  εκτίμησης 89 και 92,2 μονάδων τον Μάρτιο, καταγράφοντας  μάλιστα υψηλό τεσσάρων μηνών!

Τουτέστιν, οι καταναλωτικές δαπάνες επιδεικνύουν εξαιρετική ανθεκτικότητα, κάτι που οδήγησε τον Πάουελ να υπογραμμίσει ότι το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τα επιτόκια της Fed είναι το κατάλληλο και προάγει και τους δύο στόχους της Κεντρικής Τράπεζας -απασχόληση και σταθερότητα τιμών- δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να εξασφαλισθεί καλύτερη ορατότητα για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράν, καθώς «ακόμα είναι πολύ νωρίς να γνωρίζει κανείς την έκταση και τη διάρκεια των συνεπειών στην οικονομία». 

Ο Πάουελ τόνισε ωστόσο ότι οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί. Ειδικότερα,  ανέφερε ότι οι υψηλότεροι λογαριασμοί στην ενέργεια θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα. 

Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι ο δείκτης PCE διαμορφώθηκε στο 3,5% τον Μάρτιο και ο δομικός δείκτης στο 3,2%.

Όμως μπορεί οι  βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες να έχουν αυξηθεί, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες παραμένουν ευθυγραμμισμένες με τον στόχο του 2%. Ο πληθωρισμός, όπως μετριέται από τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, αναμένεται να κλείσει το έτος στο 2,7%, όχι πολύ χαμηλότερα από το τρέχον επίπεδό του και υψηλότερα από το 2,4% που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο, πιθανώς ως συνέπεια της εκτίναξης των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου. 

Οι αξιωματούχοι της Fed  πέραν του υψηλότερου πληθωρισμού, προβλέπουν  σταθερή ανεργία και μία μείωση επιτοκίων τη φετινή χρονιά, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για το πότε θα γίνει αυτή η κίνηση. Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι ο Πάουελ εκτός από τη σταθερή ανεργία ανέδειξε και το γεγονός ότι η  αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται, αντανακλώντας και τη βραδύτερη αύξηση του εργατικού δυναμικού, ενώ η ζήτηση για εργασία έχει εμφανώς υποχωρήσει.

Τέλος, το γεγονός  ότι η ψηφοφορία ήταν η πιο διχασμένη από το 1992 με ποσοστό 8-4 , υποδεικνύει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Fed, Kέβιν Γουόρς θα αντιμετωπίσει από τις 15 Μαΐου και μετά ένα μεγάλο εύρος απόψεων σχετικά με τη διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης.

 Η «πάσα» αύριο στην ΕΚΤ

Οι πρώτες αρνητικές συνέπειες από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή  έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη,  τόσο με την άνοδο των τιμών σε βασικά είδη και προϊόντα όσο και με την υστέρηση της ιδιωτικής οικονομίας που εισήλθε σε φάση συρρίκνωσης.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές εκτιμούν ότι τα χειρότερα έπονται όπως φάνηκε στη μηνιαία έρευνα καταναλωτών της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, και σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές αναμένουν ότι σε ορίζοντα 12 μηνών οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 4%, από το 2,5% που εκτιμούσαν τον Φεβρουάριο.

Αντίστοιχα, οι πληθωριστικές προσδοκίες τριών ετών Μαρτίου παρουσίασαν κλιμάκωση στο 3% (εκτίμηση: 2,60%, Φεβρουάριος: 2,50%). 

Παρομοίως, το outlook των προσδοκιών σε βάθος πενταετίας αυξήθηκε ελαφρώς στο 2,4% από το 2,3%,  παίρνοντας περαιτέρω απόσταση από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στο 2%.

Η δημοσκόπηση της ΕΚΤ έδειξε επίσης οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομία γίνονται πιο δυσοίωνες. Συγκεκριμένα, προβλέπουν πλέον συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 2,1% τους επόμενους 12 μήνες, έναντι του -0,9% που έβλεπαν τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, οι προβλέψεις για το ποσοστό ανεργίας σε ένα έτος από τώρα το «φωτογραφίζουν» αυξημένο στο 11,3% από 10,8% προηγουμένως.

Όλα αυτά είναι ένα  ανησυχητικό σημάδι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αξιολογεί τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ΕΚΤ παρακολουθεί κατά πόσο το αυξημένο κόστος ενέργειας θα ωθήσει τους εργαζόμενους να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς και τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές τους. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό, πέρα ​​από είδη όπως η βενζίνη, θεωρείται δεδομένο πλέον ότι θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων εκ νέου, αν και δεν αναμένεται κάποια μεταβολή τους στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Άνοδο επιτοκίων τους επόμενους μήνες πάντως «ψήφισαν» και τα ομόλογα, με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών τίτλων να έχουν ενισχυθεί  μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.

Οι traders τιμολογούν πλέον δύο κινήσεις 25 μονάδων βάσης (+0,25%) ξεκινώντας από τον Ιούνιο, και δίνουν μια πιθανότητα 80% και για μια τρίτη πριν το τέλος του έτους.


[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.