Παρά την τραπεζική αντίδραση κέρδισαν οι πωλητές
Xρηματιστήριο Αθηνών

Παρά την τραπεζική αντίδραση κέρδισαν οι πωλητές

Μπορεί στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου να δοκίμασε τιμές οριακά ψηλότερα των 1.240 μονάδων, με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές και με τους αγοραστές να κυριαρχούν απόλυτα, σε μια προσπάθεια ανάκτησης μέρους του χαμένου εδάφους του Σεπτεμβρίου, όμως η συνέχεια δεν είχε την ίδια ένταση, με αποτέλεσμα δείκτες και επιμέρους μετοχές, να υποχωρήσουν σημαντικά από τα αρχικά υψηλά και ο ΓΔΧΑ να ολοκληρώσει τις συναλλαγές και με οριακές απώλειες.

Να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να κερδίζει 4,42%, αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 1,28%. Κύριος λόγος της υποχώρησης, η επιδεινούμενη εικόνα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που είχε σαν αποτέλεσμα να βάλει σε «δεύτερες σκέψεις» τους πρωινούς αγοραστές.

Η ανοδική εκκίνηση είχε σαν εφαλτήριο την ανακοίνωση αποεπένδυσης του Δημοσίου από την Eurobank και την επίσημη πρόταση από την τράπεζα για την επαναγορά του 1,4%. Όπως έγινε γνωστό, η τιμή διαμορφώνεται στα 1,80 ευρώ ανά μετοχή.

Στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν Eurobank και ΤΧΣ, περιγράφονται οι λεπτομέρειες της πρότασης, μεταξύ των οποίων και η τιμή επαναγοράς, όσο και τα επόμενα βήματα του Ταμείου. Ο ανταγωνιστικός διάλογος ξεκινά από σήμερα 25 Σεπτεμβρίου, μέχρι τις 6 Οκτωβρίου στις 17:30 ώρα Ελλάδος. Τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται να ανακοινωθούν στις, ή περίπου στις, 06.10.2023 και το αργότερο 2 ώρες πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 09.10.2023.

Σημειώνεται πως σήμερα το ΤΧΣ κατέχει το 9% των μετοχών της Alpha Bank, το 40,39% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και το 1,4% των μετοχών της Eurobank.

Η είδηση έφερε ισχυρή ώθηση στον τραπεζικό κλάδο, ανεβάζοντας σημαντικά τις αποτιμήσεις και με τους traders να σπεύδουν να αξιοποιήσουν το premium, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά και την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής.

Από την άλλη, η Εθνική τράπεζα προχωρά στην έκδοση νέου Tier 2 ομολόγου, διάρκειας 10,25 ετών, με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν το πέρας των πρώτων 5,25 ετών. Σήμερα δόθηκε η σχετική εντολή στις Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale, να τρέξουν την έκδοση.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά η έναρξη της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη διάθεση 21.000.000 νέων μετοχών, ή το 28,5% του συνόλου των μετοχών της.

Με τιμή-στόχο τα 8 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση «overweight» ξεκινά την κάλυψη του τίτλου της Cenergy Holdings η Euroxx Securities, η οποία εκτιμά ότι η ανάπτυξη της εταιρείας τα δύο τελευταία χρόνια θα έχει διάρκεια. Προβλέπει ότι η εισηγμένη θα σημειώσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των EBITDA της τάξης του 11% το διάστημα 2022-2028, με την απόδοση των επενδυόμενων κεφαλαίων να ξεπερνά το 15%. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τη μετοχή ένα ισχυρό μακροπρόθεσμα επενδυτικό στόχο, λόγω της μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1.240,26 (+1,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.215,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,16% ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 107 εκατ., από τα οποία τα 21,8 εκατ. αφορούν «πακέτα».

Μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ από τους κερδισμένους ημέρας, τα μεγαλύτερα κέρδη ήταν για Εθνική (+1,45%), Πειραιώς (+2,38%), ΔΕΗ (+1,50%), Ελλάκτωρα (+1,91%), ΟΠΑΠ (+1,92%) και Autohellas (+1,07%).

Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-3,64%), Quest (-1,51%), Mytilineo (-2,25%), Cenergy (-1,93%), ΕΥΔΑΠ (-1,19%), ΟΤΕ (-2,44%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,76%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τους τίτλους που πέτυχαν να διαφοροποιηθούν θετικά, ξεχώρισαν οι Fourlis (+2,89%), Ideal (+2,18%), Κρι Κρι (+2,05%) και Ιντρακόμ (+1,49%).