Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντήρηση δυνάμεων και αργό τέμπο
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντήρηση δυνάμεων και αργό τέμπο

Συντήρηση δυνάμεων και απορρόφηση των σημαντικών κερδών από το ξεκίνημα της χρονιάς ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χρηματιστηριακής εβδομάδας που πέρασε. Το επιλεκτικό ενδιαφέρον συντήρησε την παραμονή του Γενικού Δείκτη στα υψίπεδα άνω των 1.400 μονάδων, παρά το πανηγυρικό κλίμα των αγορών στο εξωτερικό.

Ενδεχομένως οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της διάθεσης μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς εμπιστευόμενοι την πρόσφατη καλή πορεία των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, της Helleniq Energy και της Εθνικής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή συνεχίστηκε η καλή εικόνα από το μέτωπο της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών (OTE, Coca Cola, Titan) διατηρώντας παράλληλα τις θετικές προοπτικές της τρέχουσας χρήσης, αλλά και την προσμονή των καλών μερισμάτων που θα μοιραστούν από τις εισηγμένες σε λίγους μήνες. Ο αργός ρυθμός της ανόδου έδωσε την ευκαιρία και σε άλλες κεφαλαιοποιήσεις με ή χωρίς κάποιο προφανή λόγο να βγουν στην επιφάνεια των ημερήσιων πρωταγωνιστών, ενδεικτικό της διάθεσης ρίσκου που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην εγχώρια αγορά.

Στο εξωτερικό η αισιοδοξία βρίσκεται στο απόγειό της με τα διαγράμματα των χρηματιστηριακών δεικτών σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Αυτήν τη φορά ήταν ο κλάδος πληροφορικής που έδωσε το έναυσμα για το αγοραστικό ράλι με ηγέτη τη μετοχή της NVDIA και 55 μετοχές του δείκτη S&P να σημειώνουν ιστορικά υψηλά στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Το πανηγυρικό κλίμα είχε συνέχεια στην Ιαπωνία με νέο ρεκόρ διαπραγμάτευσης του δείκτη NIKKEI μετά από 34 χρόνια, άλλα και στην Ευρώπη με τα νέα ιστορικά υψηλά σε Dax και Eurostoxx – 600. Αν και τα θεμελιώδη σε διαφορετικές γεωγραφικές οικονομικές ζώνες δεν είναι ίδια, η άνοδος των αποτιμήσεων στη βασική αγορά του πλανήτη ωθεί υψηλότερα τις συγκριτικές αποτιμήσεις. Αισίως η σχέση των κερδών με τις αποτιμήσεις του S&P προσέγγισε τις 21 φορές, αισθητά υψηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (17,7 φορές).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνέχισε την πλάγια κίνηση χωρίς να ανοίξει βήμα διαφυγής «γράφοντας» ωστόσο διαδοχικά ενδοσυνεδριακά υψηλά ως τις 1.431 μονάδες. Η αναποφασιστικότητα της αγοράς να πάρει απόσταση από τη βασική περιοχή στήριξης των 1.380 μονάδων αντανακλάται στα συνεχόμενα σήματα αγοράς/πώλησης του MACD από τις 12 Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά, τεχνική ετυμηγορία πώλησης δεν έχουμε ακόμα, οι βασικοί κινητοί μέσοι εξασφαλίζουν ακόμα ικανό περιθώριο διόρθωσης και η συζήτηση για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα ξεκινήσει σε καθοδική διάσπαση των 1.380 μονάδων.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η αργή κίνηση του Γενικού Δείκτη δείχνει να αφομοιώνει τις τιμές χωρίς κραδασμούς σβήνοντας τις συναλλαγές σε πτωτικές ημέρες, ενώ παράλληλα αποκλιμακώνει τους ημερήσιους ταλαντωτές. Δεν αναμένουμε αλλαγές στο μοτίβο διαπραγμάτευσης της Αγοράς την προσεχή εβδομάδα, οι τάσεις συσσώρευσης αναμένεται να συνεχιστούν καθώς το επιλεκτικό «κυκλικό» ενδιαφέρον αναμένεται να ισορροπήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.