Χρηματιστήριο Αθηνών: Mε κέρδη 0,14% ξεπέρασε τις 1.270 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Mε κέρδη 0,14% ξεπέρασε τις 1.270 μονάδες

Συνεδρίαση πανομοιότυπη με τις αμέσως προηγούμενες, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να κινείται σε ένα στενό εύρος και να δοκιμάζει τιμές λίγο χαμηλότερα των 1.270 μονάδων, όμως η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε υψηλότερα από το εν λόγω όριο, καθησυχάζοντας τους αναλυτές.

Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι μπορεί το Χ.Α. να δυσκολεύεται να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα, όμως από την άλλη, οι εν δυνάμει πωλητές δεν έχουν την απαιτούμενη δυναμική, να πιέσουν βασικούς δείκτες και επιμέρους τίτλους, προς σημαντικά χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Από την άλλη, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση ήταν «παράσταση για ένα ρόλο», με κύριο πρωταγωνιστή τον τίτλο της HelleniQ Energy, μετά τη διάθεση του 11% των μετοχών της εισηγμένης, από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean Oil (συμφερόντων Λάτση).

Το placement διενεργήθηκε στην τιμή των 7,00 ευρώ ανά μετοχή, μέσω της διαδικασίας κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών. Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει 13.128.317 μετοχές και κατόπιν τούτου θα κατέχει το 31,2% του μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ. Από την πλευρά της, η Paneuropean Oil θα διαθέσει 20.491.553 μετοχές. Επομένως, μετά την ολοκλήρωση του placement, θα κατέχει το 40,4%. Στο placement, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν ξένοι θεσμικοί και εκτός Ευρώπης. Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής θα να λάβει χώρα στις 12 Δεκεμβρίου του 2023.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος στο ταμπλό πιέστηκε μέχρι τα 7,25 ευρώ (-5,84%), ενώ τα “πακέτα” που πέρασαν μέσω του Χ.Α. εκτόξευσαν τον τζίρο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Από την άλλη και σήμερα οι αγοραστές έδειξαν ιδιαίτερα διστακτικοί, όσον αφορά τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ συνεχίστηκε, με σαφώς πιο μειωμένους ρυθμούς, η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της αγοράς παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς καταγράφεται σε καθημερινή βάση εναλλαγή πρωταγωνιστών στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν πως στην παρούσα φάση οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν μετοχές και όχι δείκτες.

Μένει να φανεί, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αν η ολοκλήρωση του placement της Helleniq Energy θα μπορούσε να επαναφέρει προς την αγορά σχετική αύξηση της ρευστότητας.

Η προσοχή των ενεργών επενδυτών και στην αγορά ομολόγων και στον ελληνικό 10ετή, κρατικό, τίτλο. Σύμφωνα με αναλυτές, «αυτό αποτυπώνει το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους προϊόντα, τουλάχιστον στη σφαίρα των χαμηλών και ''ασφαλών'' αποδόσεων, καθώς δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει τέτοιες αποδόσεις σε ευρώ. Εξάλλου, όσο η αγορά αναμένει σταδιακή αποσυμπίεση στην επιθετική επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, τόσο και οι εν λόγω αποδόσεις θα διαμορφώνονται χαμηλότερα».

Εν τω μεταξύ, στο 3% επιβράδυνε το Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός, από 3,4% τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 0,4% το Νοέμβριο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης επιβεβαίωσε ξανά σαν στήριξη το όριο των 1.270 μονάδων, όμως αν δεν υπάρξουν βοήθειες από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δύσκολα θα μπορέσει να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 1.290 - 1.300 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.275,51 (+0,17%) και 1.268,04 μονάδων (-0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.275,09 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 326,5 εκατ., από τα οποία τα 248,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ σημείωσε απώλειες 0,39%.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ (+4,52%), ΟΠΑΠ (+1,99%), Coca Cola (+1,30%), Motor Oil (+2,73%), Jumbo (+2%) και Σαράντης (+2,87%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-1,53%), HelleniQ Energy (-5,58%), Quest (-1,74%), Lamda Development (-1,45%).

 Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Μουζάκης (+9,85%), Frigoglass (+5,71%), Performance (+2,80%) και Space (+2,78%).

Να σημειωθεί ότι σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 27.358.350 νέες (ΚΟ) μετοχές της Attica Group (-9,92%), που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 243.164.193.