Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,18% κόντρα στον αμερικανικό πληθωρισμό

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,18% κόντρα στον αμερικανικό πληθωρισμό

Συνεδρίαση δύο όψεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μέχρι τις 15.30 επικρατούσαν διαθέσεις ήπιας ανοδικής συνέχισης, όμως με την ανακοίνωση του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ (οριακά μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών), τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν τα αρχικά τους κέρδη και στην κίνηση υποχώρησης ακολούθησε και ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η συνέχεια είχε εναλλαγές προσήμων και σχετική νευρικότητα, με το θετικό πρόσημο να έχει την «τελευταία λέξη», όσον αφορά την ημερήσια μεταβολή του γενικού δείκτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.425,68 (+0,56%) και 1.412,91 μονάδων (-0,34%), για να κλείσει στις 1.420,3 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,18%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 135 εκατ., από τα οποία τα 23,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σύμφωνα με την άποψη εγχώριου αναλυτή, «ο πληθωρισμός αποδεικνύεται περισσότερο σκληρός από ότι περίμεναν οι αγορές και αυτό θέτει εν αμφιβόλω την μείωση των επιτοκίων ακόμα και τον Ιούνιο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις μετοχικές αποτιμήσεις».

Από την άλλη, οι ενεργοί επενδυτές θα κληθούν να τιμολογήσουν τα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα να πάρουν θέσεις για τον νέο κύκλο εταιρικών αποτελεσμάτων, με αμερικανικές τράπεζες να «ανοίγουν την αυλαία» την Παρασκευή.

Όπως προαναφέρθηκε, την οπισθοχώρηση της Ευρώπης ακολούθησε και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αντίδραση του Χ.Α. το πρώτο διήμερο της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες κάλυψε το περισσότερο από το πρόσφατα χαμένο έδαφος, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που μαρτυρά τη δυναμική του momentum, αλλά και την παρουσία πρόθυμων αγοραστών, που σπεύδουν να πάρουν θέσεις, μόλις διαμορφωθούν σχετικά χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναλύσεις για τον τραπεζικό κλάδο, από εγχώριους και ξένους επενδυτικούς οίκους παραμένουν αισιόδοξες, με τιμές - στόχους αρκετά υψηλότερες από τις τρέχουσες. Ο τραπεζικός είναι ο κλάδος που δύναται να αλλάξει επίπεδο το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και εφόσον οι ξένοι συνεχίσουν να «χτίζουν» θέσεις.

Άλλωστε, το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν και παραμένει τραπεζοκεντρικό και αυτό συνεχίζει να επιβεβαιώνεται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Τεχνικά, σε ότι αφορά το Γενικό Δείκτη, το ζητούμενο ασφαλώς από σήμερα και προσεχώς είναι να μην επιστρέψει χαμηλότερα των 1.400 μονάδων, βάζοντας τις βάσεις για την κίνηση επαναπροσέγγισης των πρόσφατων υψηλών 13 ετών, πάντα με την απαραίτητη υποστήριξη του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, αλλά και με την επιβεβαίωση από τα νέα επιχειρηματικά deals που φημολογούνται πως βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις με τους αγοραστές να αποσύρονται, για πολλοστή φορά, στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι  ΕΛΧΑ (-2,95%), ΕΥΔΑΠ (-2,11%), Quest (-1,04%) και Autohellas (-1,17%). Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,57%), Ελλάκτωρ (+1,98%), ΟΤΕ (+2,95%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,44%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Αλουμύλ (+4,25%) και Reds (+3,08%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima Bank (+0,52%).