Χρηματιστήριο Αθηνών: Γενικευμένο sell off με εβδομαδιαίες απώλειες 3,53%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γενικευμένο sell off με εβδομαδιαίες απώλειες 3,53%

Σε πτωτικό ντόμινο τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεκινά από τις πολιτικές εξελίξεις τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία και που αναπόφευκτα φτάνει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το «sell off¨» σε ευρωπαϊκό επίπεδο να παρασέρνει χαμηλότερα και τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών και όχι μόνο.

Σύμφωνα με έμπειρο διαχειριστή, «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει φέρει κλιμακωτά, μεγάλα προβλήματα στις κυβερνήσεις αρκετών χωρών και μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, που οδηγούνται σε εσωστρέφεια και προβλήματα διακυβέρνησης. Αν σε αυτά, προστεθεί η κλιμάκωση της διαμάχης της Δύσης με τη Ρωσία, αλλά και ο πόλεμος των δασμών με την Κίνα, με επίκεντρο τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μετά την απόφαση της Κομισιόν για πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ‘ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί’, με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο να δείχνει επικρατέστερο. Σε αυτό το περιβάλλον, στο Χ.Α. πρώτο ζητούμενο είναι η διαχείριση των ‘εισαγόμενων’ πιέσεων».

Όλα τα παραπάνω όταν, μόλις χθες, S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, στην Wall Street, σε νέα ιστορικά υψηλά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στο πρώτο κομμάτι των συναλλαγών, το σύνολο των traders είχε στραμμένη την προσοχή του στην μετοχή της Eurobank μετά την αναβάθμιση από τη Moody’s, των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της Eurobank σε «Baa2» από «Baa3», ενώ άλλαξε τις προοπτικές (outlook) σε σταθερές από θετικές. Παράλληλα, αύξησε την ανώτερη αξιολόγηση μη εξασφαλισμένου χρέους σε «Baa2» από «Ba1».

Η μετοχή της Eurobank έφτασε να καταγράφει κέρδη έως και 2,23%, όμως η συνέχεια δεν ήταν θετική για τους πρωινούς αγοραστές, με τον τίτλο να υποχωρεί έως και 5,12%, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές με απώλειες 4,70%.

Εξαιρετικά κακή η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με σημαντικό αριθμό τίτλων να καταγράφει σημαντικές απώλειες, με ελάχιστες συναλλαγές.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.439,63 (+0,08%) και 1.406,39 μονάδων (-2,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.406,91 μονάδες (-2,19%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 141,5 εκατ., από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ σημείωσε απώλειες 3,53%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Alpha Bank (-4,79%), Eurobank (-4,70%), Πειραιώς (-4,26%), Viohalco (-3,23%), Aegean Airlines (-2,08%), HelleniQ Energy (-2,78%), Quest (-2,24%), Motor Oil (-2,87%), Metlen (-2,01%), TITC (-3,10%), ΔΕΗ (-3,37%), Ελλάκτωρ (-2,51%), ΕΛΧΑ (-2,87%), ΕΥΔΑΠ (-2,44%), Jumbo (-2,59%).

Αντίθετα, δεν υπάρχει τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή, ή έστω αμετάβλητος. Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι Realcons (+5,57%) και Κυριακούλης (+1,72%).