Χωρίς κατεύθυνση κινήθηκε σήμερα το Euronext Athens, με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τους κινδύνους από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η γενική εικόνα παραπέμπει σε απορρόφηση των κραδασμών, μιας και όλες οι αγορές (όπως και η δική μας) εδέχθησαν μέτριες πιέσεις, χωρίς να προβληματίσουν ιδιαίτερα.
Σε αυτό το μοτίβο, ο Γενικός Δείκτης, μετά από 12 εναλλαγές προσήμου έκλεισε αμετάβλητος (-0,02%) στις 2512,6 μονάδες.
Το εύρος διακύμανσης ήταν μικρό, από -0,48% έως +0,14%, ενώ και η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μέτρια, στα 206 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Επίσης, η συμπεριφορά των μετοχών ήταν «ομαλή», τηρουμένων των αναλογιών, πλην εξαιρέσεων, κάποιες εκ των οποίων θα μνημονευθούν παρακάτω.
Εν πάση περιπτώσει, οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, ειδικά εκείνες των 4 συστημικών, είχαν πτωτικές διαθέσεις, χωρίς όμως να υπάρξει κρίσιμη μάζα πωλητών που θα μπορούσε να δημιουργήσει «πρόβλημα», ώστε ο ΔΤΡ να κλείσει ήπια πτωτικά, -0.62%.
Οι ΜΟΗ και ΕΛΠΕ υπεραπέδωσαν, αν και σήμερα είχαν την... τιμητική τους τα ΕΛΠΕ (+4.21%), παίρνοντας τη σκυτάλη από μια εξαιρετική ΜΟΗ που έχει ήδη καταγράψει έξι νέα ιστορικά υψηλά στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις.
Νευρικές ήταν οι μετοχές του Ομίλου Viohalco, με την πρωθύστερη παρατήρηση πως και οι τρεις έχουν έντονα αρνητικό momentum: οι ΒΙΟ και CENER χάνουν 18% από τα πρόσφατα υψηλά τους, η ΕΛΧΑ -17%. Σήμερα, η ΒΙΟ κινήθηκε έως το -4,3%, για να αντιδράσει από τη ζώνη των 17€ έως και το +3,5% (!) και να κλείσει στο +2,25%, ενώ οι θυγατρικές, αν και έσωσαν τα χειρότερα, έμειναν σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Αξιομνημόνευτη επιμονή είχαν οι αγοραστές στην ΕΥΔΑΠ, που παρά το πρόσφατο ανοδικό ράλι (+60% στο α’ εξάμηνο), έκλεισαν τη μετοχή κοντά στα πρόσφατα επιτευχθέντα υψηλά 25ετίας (+3,79%), σβήνοντας τις απώλειες της Παρασκευής.
Αντανακλαστικά και η ΕΥΑΘ κατέγραψε νέα υψηλά πενταετίας.
Η ΔΕΗ έκλεισε πιεσμένη στη στήριξη των 22,90-23€, καταγράφοντας την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η μετοχή έχει μπροστά της το μέρισμα των 0,60€ την 20ή Ιουλίου.
Σε υψηλά τριετίας τα ΠΛΑΘ, που κερδίζουν 40% από τα χαμηλά του έτους, έχοντας δώσει και μέρισμα. Τα ισχυρά αποτελέσματα φαίνεται να έχουν δώσει πνοή στη μετοχή, η οποία με στήριξη τα 4,80 μπορούν να επιτεθούν προς τα 5,80.
Ο ΆΒΑΞ είχε ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, καθώς παρά τις πιέσεις (χαμηλό ημέρας 3,385€) κατάφερε να ισορροπήσει, έτοιμος να δώσει ισχυρή ανοδική αντίδραση.
Τέλος, η ΜΟΝΤΑ, παρά το ότι μεταφέρεται στην κατηγορία επιτήρησης λόγω χαμηλής διασποράς, κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά.
