Χρηματιστήριο Αθηνών: Αποτελέσματα και deals έφεραν άνοδο 1,38%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αποτελέσματα και deals έφεραν άνοδο 1,38%

Σταθερά ανοδικά κινήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς οι πρόσφατες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και τα συνεχιζόμενα deals, συνέβαλαν στην επιστροφή του θετικού κλίματος.

Θετικά στην ψυχολογία των αγοραστών, επέδρασε και η ικανοποιητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον ΓΔΧΑ να εκμεταλλεύεται το θετικό κλίμα και να κάνει κάποιες πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις μέχρι την περιοχή των 1.455 μονάδων.

Η μετοχή της Epsilon Net (+18,81%) επέστρεψε στο ταμπλό, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας  εντείνει τη ζήτηση για επιχειρηματικό λογισμικό, ενώ τα δημόσια και ιδιωτικά έργα που προσφέρουν ανεκτέλεστο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες και η ανάγκη για κυβερνοασφάλεια και fintech υπηρεσίες, έχουν βάλει τον κλάδο της πληροφορικής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

Από την άλλη, η ρευστότητα που θα προκύψει από τη δημόσια πρόταση για την Epsilon Net, στα 12,00 ευρώ, δεν αποκλείεται να διοχετευθεί σε άλλους τίτλους του κλάδου, κάτι που έγινε και στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μεσολαβούν και διαστήματα κατοχύρωσης κερδών, σε μία αγορά που δείχνει να κινείται σαφώς πιο ψύχραιμα, από ότι στο πρόσφατο παρελθόν.

Συμπερασματικά, μετά την Entersoft που εξαγοράστηκε από την Olympia Development του Πάνου Γερμανού, η Epsilon Net θα βρεθεί επίσης εκτός Χ.Α, αφού οι Ιωάννης Μίχος, Εθνική Τράπεζα και ο όμιλος General Atlantic κατέθεσαν δημόσια πρόταση, προκειμένου η Θυγατρική του τελευταίου, Bidco, να επιδιώξει να αποκτήσει τις μετοχές της μειοψηφίας.

Ευνόητο είναι ότι οι μετοχικές εξελίξεις στην Epsilon Net, έφεραν γενικότερη κινητοποίηση στον κλάδο της πληροφορικής, με την μετοχή της Quest (+8,70%) να ηγείται της ανοδικής κίνησης, όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή καθώς, “όλες οι εταιρείες δεν έχουν την ίδια δραστηριότητα, ούτε την ίδια εξέλιξη”.

Απόλυτα επιλεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον απαιτεί η κινητικότητα που παρατηρείται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Τιμή-στόχο στα 48 ευρώ για τη μετοχή της Mytilineos και διατήρηση της σύστασης «overweight» ανακοίνωσε η Euroxx, στον απόηχο των ισχυρών μεγεθών που έδωσε στη δημοσιότητα ο όμιλος για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.455,09 μονάδες (+1,39%), για να κλείσει στις 1.454,98 μονάδες (+1,38%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 150 εκατ., από τα οποία τα 22,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε κέρδη 4,48%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με απώλειες έκλεισε μόνο η Aegean Airlines (-0,98%). Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+2,16%), Quest (+8,70%), Lamda Development (+2,20%), TITC (+2,49%) και Ελλάκτωρα (+3,15%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Epsilon Net (+18,81%), Doppler (+9,55%), Ίλυδα (+10,61%) και Κορδέλλου (+8,24%).