Χρηματιστήριο Αθηνών: Aπώλειες με φόντο τους φόβους ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή

Χρηματιστήριο Αθηνών: Aπώλειες με φόντο τους φόβους ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή

«Καθώς η διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή εντείνεται και οι διαρροές για επικείμενο πλήγμα του Ιράν ακόμη και εντός Ισραηλινών συνόρων, κυριαρχούν στη διεθνή ειδησεογραφία, οι επενδυτές αναγκάζονται να αποτιμήσουν το ρίσκο εμπροσθοβαρώς, αποφεύγοντας την ανάληψη νέων κινδύνων και μειώνοντας θέσεις στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, όπως οι μετοχές.

Αν σε αυτό προστεθεί και η απομάκρυνση της προοπτικής άμεσης μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, τότε είναι εύκολα αντιληπτό, ότι μια σειρά δεδομένων αλλάζουν αναπόφευκτα και αυτό δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο  και το ελληνικό χρηματιστήριο», τονίζει έμπειρος παράγοντας της εγχώρια αγοράς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται μπροστά σε σημείο καμπής, καθώς αυτό που προεξοφλήθηκε με το μεγάλο ράλι των τελευταίων μηνών και δεν ήταν άλλο από την εκκίνηση της μείωσης των επιτοκίων από την Fed, ξεκινώντας από τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη και το momentum της νέας τεχνολογίας, δείχνει να μετατίθεται για αργότερα, με τις προσδοκίες να μεταφέρονται το Σεπτέμβριο, προκαλώντας έντονη νευρικότητα στους traders. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο είναι οι αμερικανικές εκλογές, όπου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είθισται να μην προχωρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού για να μη θεωρηθεί προσπάθεια επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, καθώς οι ενεργοί επενδυτές έδειξαν διάθεση τοποθετήσεων, στον απόηχο του αναμενόμενου deal μεταξύ των Mytilineos – ΔΕΗ, όμως στην πορεία οι δείκτες έχασαν τα αρχικά τους κέρδη, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων και τον Τραπεζικό δείκτη να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 1.400 μονάδων, αυξάνοντας την υφιστάμενη νευρικότητα.

Εξαιρετικά κακή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς το σύνολο των ενεργών traders επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από τίτλους με χαμηλό όγκο συναλλαγών και «δυσκολία στην θύρα εξόδου».

Από την άλλη, συνεχίστηκαν και σήμερα οι θετικές εκθέσεις από ξένους και εγχώριους επενδυτικούς οίκους.

Η Morgan Stanley, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της στρατηγικής συμφωνίας της Mytilineos με τη ΔΕΗ, εξέδωσε update report για τη μετοχή της Mytilineos, ανεβάζοντας την τιμή - στόχο στα 46 ευρώ, από 43 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση «buy».

«Η Titan Cement International με το ανανεωμένο εταιρικό της λογότυπο αποτυπώνει με τον πιο δυναμικό και συντονισμένο τρόπο τη νέα εποχή και την ισχυρή δέσμευση του ομίλου στη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση, με την καινοτομία και την ψηφιοποίηση να αποτελούν του κύριους μοχλούς ανάπτυξης σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς που δραστηριοποιείται», αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Alpha Finance. Η Τιτάν αποτελεί μία από τις κύριες επιλογές των αναλυτών της Alpha Finance για το 2024, με τη νέα τιμή - στόχο στα €35,83 ανά μετοχή.

«Μας αρέσει η Εθνική Τράπεζα (σύσταση Buy, στόχος €9,19), για την κερδοφορία, την απλότητα και τη δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου. Βλέπουμε την Alpha Βank (σύσταση Buy, τιμή-στόχος €2,06) ως μια ιστορία αναβάθμισης. Θα περιμέναμε καλύτερα επίπεδα εισόδου για τη Eurobank (σύσταση Hold, στόχος €2,08) και την Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση Hold, στόχος €4,13)», αναφέρει η Wood & Company.

Από την άλλη, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να φοβάται να μετατοπίσει την ‘υπερβολικά συνετή’ στάση της για τα επιτόκια μακριά από αυτήν της Federal Reserve», σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα. Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι «είναι πιθανές τέσσερις περικοπές φέτος, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα σε τέτοιες κινήσεις».

O γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.423,83 (+0,52%) και 1.395,54 μονάδων (-1,48%), για να κλείσει στις 1.400,61 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,12%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 130,5 εκατ., από τα οποία τα 27,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε κέρδη 1,24%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι  Alpha Bank(-2,39%), Eurobank (-2,37%), Πειραιώς (-3,01%), Aegean Airlines (-2,80%), Viohalco (-3,33%), ΔΕΗ (-3,24%), Ελλάκτωρ (-3,54%), ΕΛΧΑ (-2,94%), Quest (-4,01%), Cenergy (-2,89%).

Αντίθετα, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι CocaCola (+1,73%), Jumbo (+0,53%), ΕΥΔΑΠ (+1,25%), ΟΠΑΠ (+0,43%), Σαράντης (+0,90%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Κρι Κρι (+0,89%) και Optima Bank (+0,62% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α.: α) οι 3.500.000 νέες (ΚO) μετοχές της εταιρείας AVE (0%) που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. με κεφαλαιοποίηση υφισταμένων καταβολών βασικών μετόχων της εταιρείας, και β) οι 17.142.856 νέες (ΚΟ) μετοχές που προέκυψαν από την μετατροπή ισάριθμων μη εισηγμένων προνομιούχων μετοχών της ίδιας εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 175.797.803 (ΚΟ) μετοχές.