Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 1,13% με μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 1,13% με μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα

Πτωτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο Euronext Athens.

O Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, και έκλεισε με απώλειες 1,13% στις 2.472,77 μονάδες.

Οι πιέσεις στο ταμπλό ήταν σε γενικές γραμμές ελεγχόμενες και έως έναν βαθμό αναμενόμενες, μιας και όλες οι διεθνείς αγορές είχαν παρεμφερή συμπεριφορά.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν υψηλή, πάνω από 480 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 252 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Η πλειονότητα των μετοχών σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση είχε αρνητικό πρόσημο, με τις τραπεζικές μετοχές να κλείνουν όλες με απώλειες, και τελικά το Δείκτη Τραπεζών να χάνει 2,18%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πάλι η ΑΛΦΑ ... παραστράτησε, έχοντας χάσει το περισσότερο έδαφος από όλες από τα πρόσφατα υψηλά της, περίπου 10%, όταν συγκριτικά οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ έχουν χάσει μόλις 2,5% (εξαιρώντας την CREDIA, που έχει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά, τόσο στα ανοδικά όσο και στα πτωτικά σκέλη).

Η ΟPTIMA αντιμετώπισε πιέσεις -2,82%, παρά το γεγονός ότι αύριο θα «κόψει» το μέρισμα των 0,23€.

«Πλάτη» έβαλε η ΕΕΕ, ως συνήθως, σε τέτοιες διορθωτικές συνεδριάσεις, συγκρατώντας εν μέρει την πτώση.

H συνδυασμένη μετάφραση του αδύναμου επενδυτικού κλίματος διεθνώς και του placement ανάγκασαν τη CENER σε εκτεταμένες απώλειες. Η μετοχή κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση του τριμήνου, απομακρυνόμενη (έστω και με αφορμή το placement) από την αντίσταση των 26€, και επόμενη στήριξη τα 23€. Εν πάση περιπτώσει, είναι κοινός τόπος ότι η Cenergy αφορά σε έναν από τους καλύτερους επενδυτικούς προορισμούς στο ταμπλό, και σίγουρα μια τόσο βαθιά διόρθωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη σε όσους «έψαχναν» την επανατοποθέτηση. 

Να σημειωθεί ότι η εξαιρετικά υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα στον τίτλο, της τάξης των 179 εκατ. ευρώ (περ. 30 φορές ανώτερη του μέσου όρου) σχετίζεται κυρίως στα πακέτα που πέρασαν στα 24,20€, βάσει του προαναφερθέντος placement.

Η μετοχή της μητρικής, ΒΙΟ, επίσης πιέστηκε στο ταμπλό, αν και λογικό μετά από τόσους μήνες έντονα ανοδικής κίνησης. Στη μεγάλη εικόνα, η συναλλαγή αφορά τελικά στη ΒΙΟ, καθώς η CENER δεν αντλεί με κανέναν τρόπο χρήματα (πώληση-μεταβίβαση μετοχών, είναι, και όχι κάποιου είδους ΑΜΚ).

Η ΕΛΧΑ, αν και άντεξε μέχρι τα μισά χωρίς απώλειες, τελικά στο τέλος αφέθηκε στο -2,1%.

Η MTLN συμπεριφέρθηκε άψογα (+0,52%), ειδικά σε τέτοια μέρα, υπενθυμίζοντας ότι την Πέμπτη θα διαπραγματεύεται με νέα τιμή μετά την επιστροφή κεφαλαίου 1€.

Ο AKTR σημείωσε νέες κορυφές, ξεκάθαρα χωρίς πωλητή, υπεραποδίδοντας στο +3,05%.

Αύριο ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΑΔΜΗΕ, μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ του. Η μετοχή χάνει μόλις 5% από τα πρόσφατα επιτευχθέντα ιστορικά της υψηλά, και παρά το ότι οι συμμετέχοντες γνώριζαν πόσες «μάνες» μπορούσαν να δώσουν με αισθητά ανώτερη τιμή από την τιμή διάθεσης, στο ταμπλό δεν εμφανίστηκε πωλητής που να πιέσει τη μετοχή. Αύριο, προφανώς, θα είναι το δεύτερο ..τεστ για την ποιότητα και τις διαθέσεις της μετοχικής βάσης.

Επίσης, αύριο ξεκινά και η δημόσια προσφορά των Αττικά Πολυκαταστημάτων. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το εύρος τιμών τοποθετείται από 3 έως 3,20 ευρώ ανά μετοχή, επίπεδα που αποτιμούν την εταιρεία σε περίπου 180 έως 193 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση αυτή παραμένει ελκυστική σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη, τις ταμειακές ροές και τη θέση που κατέχει η Attica στην ελληνική αγορά πολυκαταστημάτων. Η διοίκηση έχει δεσμευτεί για μέρισμα 55%-60% επί των κερδών (ανάλογα τα αποτελέσματα του 2026), ήτοι περίπου 12 εκατ. ευρώ, θέτοντας εξαρχής την νεοεισερχόμενη μετοχή ως μερισματοφόρο. Στις 2/7 έχει τοποθετηθεί χρονικά η έναρξη διαπραγμάτευσης. Πάντως, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Ideal θα έχουν μεν μια ευνοϊκότερη θέση στην κατανομή, χωρίς όμως κάτι εντυπωσιακό (έως 500 μετοχές).

Τέλος, νέα ιστορικά υψηλά σημείωσε το ΚΡΙ (+0,35%), λίγο κάτω από το ένα δισεκατ. ευρώ κεφ/ση, με ενδοσυνεδριακά κέρδη σχεδόν 3%.