«Αναιμικά» κέρδη 0,17% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Shutterstock
Shutterstock

«Αναιμικά» κέρδη 0,17% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεδρίαση δύο όψεων, η σημερινή για τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου στο πρώτο κομμάτι των συναλλαγών περιορίστηκε σε εναλλαγές προσήμων, όμως στη συνέχεια οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, βοηθούμενοι από τις διαθέσεις αντίδρασης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, παρά τη σημαντική άνοδο των ξένων αγορών, η εγχώρια αγορά έκλεισε με οριακή.

Αναλυτικότερα, οριακή επιβράδυνση παρουσίασε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε τον Μάιο με ετήσιο ρυθμό 3,3%, υποχωρώντας οριακά από το 3,4% του Απριλίου. Στη μηνιαία σύγκριση οι τιμές διατηρήθηκαν αμετάβλητες, μετά τη μηνιαία αύξηση 0,3% του Απριλίου. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς καλύτερη και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν αμετάβλητο τον ετήσιο δείκτη στο 3,4% και μικρή μηνιαία άνοδο 0,1%.

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης και τη σημαντική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ζητούμενο παραμένει η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Σύμφωνα με αναλυτές, «η Γαλλία είναι η χώρα στην οποία έχουν στραφεί τα βλέμματα αγορών, αλλά και πολιτικών αναλυτών, μετά την απόφαση Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, με τον μεγαλύτερο φόβο να είναι η επικράτηση του κόμματος της Μαρί Λεπέν, γεγονός που θα δημιουργήσει σειρά προβλημάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην ΕΕ. Η προσοχή και στα μηνύματα από την ΕΚΤ για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων, στην αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, στην παραίτηση του πρωθυπουργού στο Βέλγιο και στην αβεβαιότητα ενόψει της ανασύνθεσης της Κομισιόν και των προτεραιοτήτων της, που οδηγούν σε σκηνικό αυξημένης μεταβλητότητας.

Οι αγορές συνεχίζουν να έχουν σημαντικά κέρδη προς κατοχύρωση και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν πρόκειται καθαρά για μια αφορμή διόρθωσης, ή αν μπαίνουμε σε μια περίοδο πολιτικοοικονομικής εσωστρέφειας για όλη την Ευρώπη».

Σε διαφορετική ταχύτητα δείχνει να κινείται η Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν συνεχόμενα νέα ιστορικά υψηλά, ενώ το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις της Fed για την επιτοκιακή της πολιτική και τα σχόλια που θα ακολουθήσουν, ίσως επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Στο Χ.Α. και μέχρι την επόμενη είδηση – καταλύτη, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα καθορίσει το momentum και το επόμενο διάστημα, ενώ οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις για το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στην Masdar, τον ενεργειακό κολοσσό με έδρα τα ΗΑΕ.

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει δάνεια διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της χώρας στην ανάκαμψη από την κρίση χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η NBG Securities προχώρησε σε αύξηση της τιμής - στόχου στα 19,20 ευρώ για την Aegean Airlines, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε τη χρονιά θετικά, καταγράφοντας βελτιώσεις σε EBITDA και EBIT χάρη στην ισχυρή ζήτηση, το ευνοϊκό περιβάλλον και τον έλεγχο του κόστους. Σύμφωνα με την NBG, «η ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών επιτρέπουν ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις άνω του 6,5% τη διετία 2024 - 2025».

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.448,06 (-0,05%) και 1.459,79 μονάδων (+0,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.451,24 μονάδες (+0,17%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 107,5 εκατ., από τα οποία τα 11,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Εθνική (-1,40%), Motor Oil (-1,55%), Jumbo (-2,01%) και Cenergy (-2,43%).

Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+1,22%), Eurobank (+1,22%), Πειραιώς (+1,06%), Viohalco (+2,12%), Coca Cola (+1,52%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,33%), ΕΛΧΑ (+2,61%), HelleniQ Energy (+1,28%), Quest (+2,27%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι Q&R (+12,28%), Ιατρικό (+7,92%), Ευρωσύμβουλοι (+4,55%), ΕΚΤΕΡ (+3,06%) και Performance (+4,35%).

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας «BRIQ PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.» (-4,57%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,1045 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).