Νέα ευρήματα για το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου

Νέα ευρήματα για το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου

Για τη σημερινή ανακοίνωση των επιστημόνων, τι ανακάλυψαν και που είναι χρήσιμο όσον αφορά το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ελληνικού κέντρου διαστήματος και καθηγητής διαστημικής φυσικής Ιωάννης Δαγκλής.

Είναι πολύ πρόσφατες οι εικόνες από το βόρειο σέλας που εμφανίστηκε νότια πριν από δυο Εβδομάδες. Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου όταν χτυπάει την ατμόσφαιρα της Γης και το οποίο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις επικοινωνίες, στους δορυφόρους.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να προβλέπουμε έγκαιρα τις ηλιακές καταιγίδες πριν φτάσουν από τον Ήλιο στη Γη και μια νέα ανακάλυψη για τη δημιουργία των ηλιακών κηλίδων μπορεί να επιτρέψει αυτό ακριβώς.

«Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον Ήλιο σαν μια φωτεινή μπάλα στον ουρανό. Είναι ένα αστέρι που παράγει φωτόνια από τη σύντηξη της ύλης και αυτά τα φωτόνια ζεσταίνουν τον πλανήτη μας και επιπλέον, χάρη στη φωτοσύνθεση παράγεται και τροφή για όλα τα σύνθετα έμβια όντα.

Αυτό όμως που λιγότεροι γνωρίζουν είναι ότι εκτός από τα φωτόνια, ο ήλιος παράγει και μαγνητικό πεδίο, το οποίο αντίθετα από το μαγνητικό πεδίο της Γης μας, δεν είναι ομοιόμορφο ούτε στον χώρο ούτε στον χρόνο», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

Πρόσθεσε πως: «αυτός ο μεταβλητός μαγνητισμός είναι η αιτία διαφόρων φυσικών φαινομένων. Αυτά τα ονομάζουμε διαστημικό καιρό, που μόνο στη διαστημική εποχή μας μπορούμε να πούμε ότι μας επηρεάζουν. Παλιότερα, πριν από πριν αποκτήσει η ανθρωπότητα διαστημικές υποδομές, αυτά τα φαινόμενα δεν μας επηρέαζαν και ιδιαίτερα».

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό, Nature, φαίνεται ότι το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου δημιουργείται σε μικρότερο βάθος από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Όπως είπε ο Ιωάννης Δαγκλής: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί θα μας βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της μαγνητικής συμπεριφοράς του Ήλιου και στην αποτελεσματικότερη πρόγνωσή τους. Την αποτελεσματικότερη πρόγνωση των ηλιακών καταιγίδων και των μαγνητικών καταιγίδων στη Γη που επιφέρουν αυτές οι ηλιακές εκρήξεις».

Τόνισε μάλιστα πως υπάρχει μια πιθανή επίπτωση της μεταβλητής μαγνητικής συμπεριφοράς του Ήλιου και στο κλίμα της Γης. «Αυτό εικάζεται. Διότι γνωρίζουμε ότι υπήρχε μια περίοδος ανεξήγητης μέχρι σήμερα ύφεσης της μαγνητικής δραστηριότητας του Ήλιου τον 17ο αιώνα. Και αυτή η περίοδος ύφεσης συνδέθηκε με μια περίοδο έντονης πτώσης της μέσης θερμοκρασίας στη Γη», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Δαγκλής τόνισε πως αυτό που μπορούμε να κάνουμε όταν γνωρίζουμε ότι πραγματικά επίκειται μια πολύ ισχυρή καταιγίδα, είναι τα κρίσιμα υποσυστήματα των δορυφόρων «να τα βάζουμε σε νάρκη για λίγο χρονικό διάστημα».