Ζήτημα ωρών η επίταξη ιδιωτών γιατρών - Έτοιμα τα φύλλα πορείας για Β. Ελλάδα και Θεσσαλία

Ζήτημα ωρών η επίταξη ιδιωτών γιατρών - Έτοιμα τα φύλλα πορείας για Β. Ελλάδα και Θεσσαλία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε «κόκκινες» περιοχές όπως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, με τα πρώτα φύλλα επιστράτευσης να είναι ήδη έτοιμα. Αφορούν σε νομούς με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, εντούτοις το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διαδικασία οικειοθελούς ένταξης στο ΕΣΥ, συνοδευόμενης από κίνητρα, μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει στην απόφαση για επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών είτε σήμερα Τετάρτη είτε στις αμέσως επόμενες ημέρες. Το μέτρο κρίνεται αναγκαίο καθώς υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός γιατρών σε αναστολή, που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ δήλωσε πως «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα».

Επίσης, το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε κάνει γνωστό ως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων εάν εντός της εβδομάδας δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί για να ενταχθούν στο σύστημα με κίνητρα.

Σημειώνεται ότι η «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών», σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Νέο «μαύρο» ρεκόρ με 8.613 κρούσματα

 

Νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, καθώς το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 8.613 μολύνσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι τις σχετικές προβλέψεις των επιστημόνων. Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται και ο αριθμός των διασωληνωμένων, με 486 ασθενείς με COVID-19 να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 408 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Ενώ καταγράφηκαν και 46 ακόμη θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα, είχαν ανακοινωθεί 7.335 κρούσματα, 477 διασωληνωμένοι και 65 θάνατοι.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.613, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 801.208 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. 1 2 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 140 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.341 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τριψήφια αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε τρεις πόλεις

 

Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων καταγράφηκε στο Ρέθυμνο (207%), στα Ιωάννινα (184%), στο Ηράκλειο (151%), στην Αττική (61%) και στη Θεσσαλονίκη (43%), προκύπτει από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Την εβδομάδα 1 έως 7 Νοεμβρίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 25 έως 31 Οκτωβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έντεκα από τις δεκατρείς περιοχές (11/13) που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρές αυξήσεις κυμάνθηκαν από +31% στα Χανιά έως +207% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στο Βόλο (+21%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (0%), στην Ξάνθη (0%), στον Άγιο Νικόλαο (+4%) και στην Πάτρα (+8%). Οριακή μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-12%). Ανιχνεύσιμο ήταν το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης της Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί η μεταβολή στον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων δεν ήταν ανιχνεύσιμο τότε.

Διαβάστε Περισσότερα