Ζήτημα αποχώρησης του Oruc Reis θα θέσει στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Ζήτημα αποχώρησης του Oruc Reis θα θέσει στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Κλιμακώνονται οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, με κυβερνητικές πηγές να ενημερώνουν ότι η Ελλάδα θα θέσει αύριο, Τετάρτη, στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ (Nato Council - NAC) ζήτημα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Ειδικότερα, κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αύριο ξεκινά η πολιτική συζήτηση μεταξύ των συμμάχων που εμείς θελήσαμε πρώτοι να τη βάλουμε στους πρέσβεις του ΝΑΤΟ ώστε να πέσουν οι μάσκες.

Όπως ξεκαθάριζαν οι ίδιοι κύκλοι, δεν είναι διάλογος με την Τουρκία είναι στο όργανο με τους πρέσβεις, προσθέτοντας ότι το τεχνικό έγγραφο που έδωσε η γραμματεία στους στρατιωτικούς ακολούθους Ελλάδας και Τουρκίας για αποκλιμάκωση αφορούσε προπαρασκευαστικές ιδέες για την απεμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων.

Καταλήγοντας, δε, τόνιζαν αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης είναι η αποχώρηση του Oruc Reis.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση αυτή των ελληνικών κυβερνητικών κύκλων έγινε με φόντο τις διαρροές της Άγκυρας, σύμφωνα με τις οποίες οι συνομιλίες μεταξύ τεχνικών επιτροπών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την επίτευξη στρατιωτικής απεμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Αυτό είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα πηγή από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, όπως και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.