Ζελένσκι: Τετάρτη ή Πέμπτη θα μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Ζελένσκι: Τετάρτη ή Πέμπτη θα μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται να απευθυνθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά την πρόσκληση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ομιλία του αναμένεται να διαρκέσει 20 λεπτά.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, τη Δευτέρα ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Σεργίι Σουτένκο θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για να οριστικοποιηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες.

Οικονόμου: Ιστορική στιγμή για τη χώρα μας

Για πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και για μια ιστορική στιγμή και για τη χώρα μας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, θα δούμε τον ηγέτη ενός λαού που στέκεται με ηρωισμό απέναντι σε μια απρόκλητη εισβολή, τονίζοντας «εδώ δεν χωρούν μισόλογα, δεν χωρούν μισές αποστάσεις, δεν χωρούν επιφυλάξεις. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη πρέπει να είναι ομόθυμη καταδίκη όλων μας απέναντι σε αυτό τον αναθεωρητισμό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, 25η Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αντιδράσεις των κομμάτων 

Θετική κίνηση αλληλεγγύης χαρακτήρισε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 

Θετικές είναι και οι αντιδράσεις του ΚΙΝΑΛ, το οποίο επισημαίνει ότι στήριξε την πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, για τα οποία διαφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετο εμφανίζεται το ΚΚΕ, λέγοντας ότι ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ε.Ε. και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού. Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και ως εκ τούτου η στάση του ΚΚΕ είναι προφανής. «Το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν, ο Μπάιντεν κ.λπ.», σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει μιλήσει στο σουηδικό κοινοβούλιο, στην ιταλική Βουλή, στην κάτω Βουλή της Ιαπωνίας, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, στη Βουλή του Καναδά, στη Γερμανική Μπούντεσταγκ, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και στη σύνοδο ΕΕ-ΝΑΤΟ.