Ζελένσκι: Η Ρωσία ξεκίνησε τη «Μάχη του Ντονμπάς»

Ζελένσκι: Η Ρωσία ξεκίνησε τη «Μάχη του Ντονμπάς»

Την έναρξη από τη Ρωσία αυτού που χαρακτήρισε ως «Μάχη του Ντονμπάς» γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, καθώς νωρίτερα ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας δήλωσαν ότι η Μόσχα είχε ξεκινήσει μια νέα επιθετική ώθηση κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους της ανατολικής πλευράς της Ουκρανίας. «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία έχουν προετοιμαστεί εδώ και καιρό», ανέφερε ο Β. Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι βρήκαν σήμερα τον θάνατο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου μαίνονται οι μάχες, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές.

Μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην ανατολική Ουκρανία, στόχο συχνών βομβαρδισμών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στο Χάρκοβο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει ζημιές ή καταστρέψει έως και το 30% της υποδομής της Ουκρανίας με κόστος 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Σχεδόν όλα τα στοιχεία των υποδομών στις μεταφορές έχουν υποστεί μεγάλες ή μικρές ζημιές», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Υποδομών, Ολεκσάντερ Κουμπράκοφ. Πρόσθεσε, δε, ότι η ανοικοδόμηση θα μπορούσε να επιτευχθεί σε δύο χρόνια χρησιμοποιώντας παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότησή της.

Σύμφωνα με τον Κουμπράκοφ, περισσότερες από 300 γέφυρες σε εθνικούς δρόμους υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα δρόμων πρέπει να επισκευαστούν ή να ξαναχτιστούν και δεκάδες σιδηροδρομικές γέφυρες ανατινάχτηκαν.

Ο Κουμπράκοφ είπε ότι αναμένει από τα δυτικά έθνη να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να βρεθούν κεφάλαια από μια σειρά πηγών για την υποστήριξη της προσπάθειας ανοικοδόμησης. «Υπάρχουν πολλές πηγές που εξετάζονται. Η πρώτη είναι τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία είναι πλέον παγωμένα σε όλες σχεδόν τις μεγάλες χώρες», επισήμανε.

Αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο ένα κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης του ουκρανικού στρατού κοντά στην πόλη Λβιβ και κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό όπλων ξένης κατασκευής που ήταν αποθηκευμένα εκεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, την αναμετέδωσαν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι κατέστεψε με «πύραυλους υψηλής ακρίβειας» μια μεγάλη αποθήκη όπλων ξένης κατασκευής που είχαν παραδοθεί πρόσφατα στην Ουκρανία.

«Το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και μεγάλες παρτίδες ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες έξι ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες, που ήταν αποθηκευμένα εκεί, καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης ένα κέντρο επισκευής βαλλιστικών πυραύλων Tochka U στην πόλη Ντνίπρο, ανέφερε το υπουργείο.