Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα το 2015

Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα το 2015

«Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα» δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή».  Ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρει ότι κατά το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015 ο Αλ. Τσίπρας διατύπωνε «περίεργες ιδέες» για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα.

«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015», σχολίασε ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι ήταν κατά του Σχεδίου Β: «Ήταν καθήκον μου να το έχω στην τσέπη μου, αλλά ποτέ δεν ήμουν οπαδός του Σχεδίου Β. Αν τότε το υποστήριζα αυτό, θα είχε γίνει πραγματικότητα».

Όσον αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε αρνητικός, επιστρέφοντάς του τον χαρακτηρισμό «παντελώς άχρηστος» που χρησιμοποίησε στο βιβλίο του.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να πέρασα πάνω από 10 λεπτά μαζί του. Ο χρόνος αυτός ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία. Δεν συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και στο βιβλίο του- που δεν το διάβασα- λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος. Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα σημειώνει ότι τον σόκαρε η απόφαση για το δημοψήφισμα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν το είχε ειδοποιήσει ποτέ γι΄αυτό. Μάλιστα κατά την εκτίμησή του ο Α. Τσίπρας προχώρησε στο δημοψήφισμα για εσωτερικούς λόγους αν και μετά έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτά που υποσχόταν.