Υπόθεση Σκριπάλ: Ρώσοι και αμερικανοί διπλωμάτες φτιάχνουν τις βαλίτσες τους

Υπόθεση Σκριπάλ: Ρώσοι και αμερικανοί διπλωμάτες φτιάχνουν τις βαλίτσες τους

Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες φτιάχνουν τις βαλίτσες τους εν μέσω της διπλωματικής κρίσης που φέρνει αντιμέτωπη τη Μόσχα με τη Δύση, ενώ σε μία περαιτέρω κλιμάκωση η Μόσχα ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μειώσει το διπλωματικό του προσωπικό στη Ρωσία κατά περισσότερο από 50 άτομα, στο πλαίσιο των διασταυρούμενων απελάσεων που ακολουθούν την δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη νότια Αγγλία.

Περί τους 50 άνδρες, γυναίκες και παιδιά εγκατέλειψαν το απόγευμα το κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον με λεωφορείο που κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο.

Περιλαμβανομένων των συγγενών, 171 άτομα επρόκειτο να αναχωρήσουν από τις ΗΠΑ εντός της ημέρας και η ρωσική κυβέρνηση έχει διαθέσει δύο αεροπλάνα για τη μεταφορά τους. Το ένα θα κάνει σύντομη στάση στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, φορτηγά μεταφορών παρήλασαν σήμερα μπροστά από το κτίριο του προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, ενώ η αμερικανική σημαία υπεστάλη από την πρόσοψη.

Η Μόσχα, η οποία κάλεσε χθες τους πρεσβευτές 23 χωρών για να τους γνωστοποιήσει τα μέτρα απέλασης κατά των διπλωματών τους, έδωσε στο Λονδίνο διορία ενός μηνός για να μειώσει το διπλωματικό προσωπικό στη Ρωσία στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κλιμακώνοντας την ένταση ανάμεσα σε Λονδίνο και Μόσχα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ότι η συνοριακή αστυνομία προχώρησε σε έρευνα ρουτίνας σε αεροπλάνο της Aeroflot στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Το Λονδίνο επέμεινε ότι επρόκειτο για μία διαδικασία «ρουτίνας», αλλά η Μόσχα κατήγγειλε κατάφωρη πρόκληση που καταδεικνύει «εχθρική πολιτική» εκ μέρους των βρετανικών αρχών.

Το κύμα των εκατέρωθεν απελάσεων διπλωματών ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου με την ανακοίνωση της απέλασης 23 ρώσων διπλωματών από το Λονδίνο και τη διακοπή των επαφών υψηλού επιπέδου.

Τρεις μέρες μετά, η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση 23 βρετανών διπλωματών και τη διακοπή της λειτουργίας του παραρτήματος του Βρετανικού Συμβουλίου στη Μόσχα και του βρετανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη.

Στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την απέλαση 48 ρώσων διπλωματών από την ρωσική πρεσβεία της Ουάσινγκτον και 12 ρώσων διπλωματών που εργάζονταν σε ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ, ενώ έκλεισε και το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ.

Την Πέμπτη και χθες, η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση τουλάχιστον 121 διπλωματών από άλλες χώρες, ανάμεσά τους 60 διπλωματών των ΗΠΑ , που θα κλείσουν και το προξενείο τους στην Αγία Πετρούπολη.

Συνολικά οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, κυρίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν την απέλαση 150 ρώσων διπλωματών, ενώ σε αντίποινα, η Μόσχα πήρε τα αντίστοιχα μέτρα κατά των διπλωματικών αποστολών των ιδίων χωρών.

Η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Πολωνία ανακοίνωσαν κάθε μία την απέλαση από τη Ρωσία τεσσάρων διπλωματών. Άλλες χώρες, όπως Αυστραλία και η Ουκρανία, ανακοίνωσαν επίσης απέλαση διπλωματών τους από τη Μόσχα.

Παράλληλα, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι εξετάζει αίτημα της Ρωσίας για πρόσβαση των ρωσικών προξενικών αρχών στην Γιούλια Σκριπάλ, η οποία «δεν βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση και η υγεία της βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς».

Ο πατέρας της εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση.

«Εξετάζουμε τα αιτήματα στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας όπως αυτές απορρέουν από το διεθνές και το εθνικό δίκαιο», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ