Υπόθεση Novartis: Ο μάρτυρας που καταθέτει κατά Λοβέρδου και ζητάει... επιείκεια

Υπόθεση Novartis: Ο μάρτυρας που καταθέτει κατά Λοβέρδου και ζητάει... επιείκεια

Χρηματικά ανταλλάγματα από τη Novartis λάμβανε, σύμφωνα με δύο προστατευόμενους μάρτυρες, ο «νέος μάρτυρας» που εμπλέκει τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ ταυτόχρονα ζητάει... επιείκεια λόγω της συνεργασίας του με τις Αρχές.

Πρόκειται για τον Νίκος Μανία ο οποίος ήταν εξωτερικός συνεργάτης του υπουργείου και συμμετείχε στην ομάδα τιμολόγησης των φαρμάκων γνωρίζοντας τον αλγόριθμο του πληροφοριακού συστήματος με τον οποίο γινόταν η τιμολόγηση.

Ο κ. Λοβέρδος είπε χθες πως τον είχε δει ελάχιστα, ενώ είναι προφανές  πως ο μάρτυρας αναζητά ελάττωση των ποινικών ευθυνών που αντιμετωπίζει. Ο συγκεκριμένος εμφανίζεται ως υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια, με την ίδια αρμοδιότητα, στο Υπουργείο Υγείας (μετά το 2009 με την αλλαγή αρμοδιότητας το 2009 των υπουργείων), όπου εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης.

Στην κατάθεσή του αναφέρει πως ο Κ. Φρουζής μοίραζε λεφτά που είχε σε ένα σακίδιο πλάτης, κάτι το οποίο του είχαν μεταφέρει συνεργάτες του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Παράλληλα, αναφέρει πως ευνοήθηκαν εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Novartis και καταλήγει πως εφόσον κληθεί ως ύποπτος επιθυμεί να λάβει τα ευεργετήματα επιείκειας και μειωμένης ποινής ή αναστολής που δίνει το άρθρο 263 ΒΠΚ. 

Το πρόσωπο αυτό καταγγέλθηκε (από τον προτατευόμενο μάρτυρα «Σαράφη») ως παραλήπτης ακόμα και παράνομων αμοιβών και από τη Novartis και με βάση αυτά ήταν πιθανόν και υποψήφιος να κληθεί ως ύποπτος διάπραξης αδικήματος. Στο τέλος όμως του κειμένου αξιολόγησης των εισαγγελέων αναφέρει: «Σε συνέχεια των ένορκων καταθέσεων που έχω δώσει και των στοιχείων που προσκόμισα για την υπόθεση Novartis HELLAS, ενώπιον των υπαλλήλων του ΣΟΕΕ επιθυμώ να επιβεβαιώσω εκ νέου το περιεχόμενο αυτών μέχρι κεραίας. Τονίζω τα ανωτέρω, ακόμα και στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να κληθώ ως ύποπτος. Δηλώνω ότι επιθυμώ την υπαγωγή μου στις διατάξεις του άρθρου 263ΒΠΚ (μέτρα επιείκειας)».