Υποσχέσεις για επαναφορά ρεύματος στα καμμένα μέσα στην εβδομάδα

Υποσχέσεις για επαναφορά ρεύματος στα καμμένα μέσα στην εβδομάδα

Του Γιώργου Φιντικάκη

Δεσμεύσεις ότι η επανηλεκτροδότηση των πληγέντων σπιτιών σε Μάτι, Βουτζά και Ραφήνα θα έχει αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, δίνουν το υπουργείο Ενέργειας και ο ΔΕΔΔΗΕ, δίχως ωστόσο να είναι σε θέση να πουν πότε ακριβώς αυτό θα συμβεί.

Το έργο είναι δύσκολο, καθώς η επαναρευματοδότηση των κατοικιών αυτών απαιτεί την εμπλοκή πολλών εκατοντάδων ηλεκτρολόγων, που θα κάνουν αφενός τις αυτοψίες, και αφετέρου τις τελικές συνδέσεις.

Στο καλό σενάριο, oι ηλεκτρολόγοι θα πιάσουν δουλειά άμεσα, και αμέσως μόλις ανάψουν το «πράσινο φως» ότι οι εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς, δηλαδή εκδώσουν τα σχετικά πιστοποιητικά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα επαναφέρει στα σπίτια το ρεύμα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Το κόστος πληρωμής των ηλεκτρολόγων θα επωμιστεί η πολιτεία, και όπως δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης, θα διατεθεί για το σκοπό αυτό, ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Ήδη, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είχαν μέχρι χθες αποκαταστήσει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σταθάκη, 6.200 επί ενός συνόλου 7.600 κατεστραμμένων συνδέσεων στις πληγείσες περιοχές. Όσο για τους υποσταθμούς, επί συνόλου 51 κατεστραμμένων, έως χθες είχαν αποκατασταθεί οι 40.

Στο σενάριο ωστόσο που τα πράγματα δεν τρέξουν με ταχύ ρυθμό, δεν υπάρξει καλός συντονισμός και δεν βρεθεί επαρκής αριθμός ηλεκτρολόγων, τότε είναι φυσιολογικό η διαδικασία να πάει προς τα πίσω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σταθάκης, έως και χθες έχει αποκατασταθεί το 80% των ζημιών στις κατεστραμμένες συνδέσεις. Τεχνικοί ωστόσο του ΔΕΔΔΗΕ, θεωρούν ότι η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Και εκτιμούν ότι τα σπίτια που τελικά θα επανηλεκτροδοτηθούν θα είναι αρκετά λιγότερα, αφού πάρα πολλά έχουν καταστραφεί εντελώς. Σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής, περίπου 1.000 σπίτια είχαν χαρακτηριστεί «κόκκινα», 794 "κίτρινα" και 1.713 "πράσινα".

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ, περιγράφοντας τόσο τη διαδικασία, όσο και τη λίστα με τους συνεργαζόμενους ηλεκτρολόγους στους οποίους και θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι.

Ενα ερώτημα πάντως που μένει να απαντηθεί τις επόμενες εβδομάδες, και προφανώς θα αποτελέσει αντίκειμενο έρευνας όταν θα αρχίσουν να τρέχουν οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τις αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς, αφορά στους πυλώνες. Ηδη, έχουν διατυπωθεί καταγγελίες ότι η φωτιά στον Νέο Βουτζά ξεκίνησε από ένα κομμένο καλώδιο πυλώνα της ΔΕΗ.

Ενας συνήθης λόγος για τις πυρκαγιές είναι τα κενά στη συντήρηση των περίπου 250.000 χιλιομέτρων του ηλεκτρικού δικτύου (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ). Αν και ετησίως προβλέπεται κόστος συντήρησης του δικτύου, πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, εντούτοις παραμένει άγνωστος ο βαθμός υλοποίησης του σχετικού προγράμματος.