Υποικ: «Η κ. Αχτσιόγλου έχει μάθει την τέχνη του ψέματος από τον κ. Τσίπρα»

Υποικ: «Η κ. Αχτσιόγλου έχει μάθει την τέχνη του ψέματος από τον κ. Τσίπρα»

Άμεση απάντηση στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, που έκανε λόγο για «απάτη του κ. Μητσοτάκη με το "power pass" », έδωσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία «προκαλούν αμηχανία στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιστρατεύει το μόνο όπλο που του έχει απομείνει: το ψέμα».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «η κα Αχτσιόγλου προφανώς έχει μάθει την τέχνη του ψέματος από τον κ. Τσίπρα» σημειώνοντας ότι «το γεγονός ότι από το Power Pass καλύπτεται το 60% της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος και έως τα 600 ευρώ, το μετατρέπει και πάλι αυθαίρετα, ως μη γνωρίζοντας Ελληνική γλώσσα, σε οριζόντιο μέτρο των 600 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν κάποιος είχε αύξηση στον λογαριασμό του ή όχι».

Προτείνει δηλαδή ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, οριζόντιο, ανεξαρτήτως της επιβάρυνσης των νοικοκυριών που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, κοστίζει 2,5 δισ. ευρώ για 4,2 εκατ. δικαιούχους, προσθέτει και συμπληρώνει ότι «και πάλι δηλαδή βρήκε λεφτόδεντρα που θέλει να μοιράσει, χωρίς κανένα κριτήριο, επιβαρύνοντας το σύνολο των φορολογουμένων».

Εν συνεχεία παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

Πρώτον: Αίτηση για να λάβουν επιδότηση έκαναν 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα. Το πώς θα επιδοτηθούν 4,2 εκατ. ενώ έκαναν αίτηση 2,5 εκατ., το ξέρει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον: Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, ο σχετικός νόμος, οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις ορίζουν ρητά επιδότηση 60% επί της αύξησης του ρεύματος και έως 600 ευρώ. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι δίκαιο ένας πολίτης που είχε αύξηση 1.000 ευρώ και ένας πολίτης που είχε αύξηση 50 ευρώ, να λάβουν την ίδια επιδότηση.

Τρίτον: Κατά την εν λόγω περίοδο (Δεκέμβριο έως Μάιο) έχουν ήδη δοθεί επιδοτήσεις, αποκλειστικά για το ρεύμα της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022, το συνολικό κόστος επιδοτήσεων ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Τα 260 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον αυτών.

Τέταρτον: Ο αριθμός των αιτήσεων, αλλά και το ποσό που προέκυψε από την ανάλυση των λογαριασμών, για την οποία οι καταναλωτές έχουν πλήρη και διεξοδική εικόνα μέσω των εκκαθαριστικών που αναρτώνται στην πλατφόρμα του Power Pass, έδειξε και ποια ήταν η πραγματική περίμετρος του προβλήματος, καθώς ήδη έχει επιδοτηθεί σημαντικό ποσοστό της αύξησης.

Υπεβλήθησαν αιτήσεις για 3 εκατ. εκ των 4 εκατ. παροχών κύριας κατοικίας, που αντιστοιχούν σε 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα. Ο αντικειμενικός υπολογισμός, με πλήρη διαφάνεια, έδειξε ότι το κόστος που επωμίστηκαν τα νοικοκυριά για την κύρια κατοικία τους και την φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων επιστρέφεται το 60% αυτών, δηλαδή τα 260 εκατ. ευρώ.

Πέμπτον: Η επέκταση του Ιουνίου κοστίζει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του μέτρου στα 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο επιδοτούνται και καταναλώσεις άνω των 300 KWh για όλες τις κατοικίες των νοικοκυριών, ενώ μόνο η επιδότηση ρεύματος Ιουλίου που εισήχθη ο νέος μηχανισμός, ανήλθε σε 700 εκατ. ευρώ.

«Τα ανωτέρω και το γεγονός ότι η Πολιτεία δρα αποτελεσματικά και με δίκαιο τρόπο για την προστασία των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση μπορούν να προκαλούν αμηχανία στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιστρατεύει το μόνο όπλο που του έχει απομείνει: το ψέμα. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο και την κα Αχτσιόγλου, οι πολίτες θα δουν από αύριο τα χρήματα στον λογαριασμό τους», καταλήγει.