ΥΠΟΙΚ: Αυστηροί έλεγχοι για φαινομένα αθέμιτης κερδοσκοπίας σε βάρος προσφύγων

ΥΠΟΙΚ: Αυστηροί έλεγχοι για φαινομένα αθέμιτης κερδοσκοπίας σε βάρος προσφύγων

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την εξάλειψη φαινομένων αθέμιτης κερδοσκοπίας σε περιοχές υποδοχής και στους οδικούς άξονες μετακίνησης προσφύγων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Με αφορμή καταγγελίες σχετικά με παρατηρούμενα φαινόμενα αθέμιτης κερδοσκοπίας σε περιοχές υποδοχής και σε οδικούς άξονες μετακίνησης προσφύγων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, υπό τον γγ Αντώνη Παπαδεράκη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να αποσταλεί άμεσα έγγραφο για την εντατικοποίηση των ελέγχων προς τις Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, στη ζώνη αρμοδιότητας των οποίων βρίσκονται κέντρα υποδοχής προσφύγων, καθώς και σε αυτές που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (ΠΑΘΕ).

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, πρέπει τα τμήματα εμπορίου των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων να εντείνουν τους ελέγχους σε καταστήματα που υπάγονται στη ζώνη αρμοδιότητάς τους και, λόγω θέσης, (άμεση πρόσβαση στην εθνική οδό, πλησίον κέντρων υποδοχής, κλπ) παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν. Οι έλεγχοι θα έχουν να κάνουν, κυρίως, με την τήρηση των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), την ύπαρξη νομίμων παραστατικών στοιχείων (αποδείξεις, κλπ) των διενεργούμενων συναλλαγών και τη διαπίστωση - και προφανώς- πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας. Επιπλέον, κλιμάκια ελέγχου της Γενικής Γραμματείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες εμπορίου και τις αστυνομικές διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ., θα διενεργήσουν ελέγχους κατά μήκος της ΠΑΘΕ.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή θα δέχονται καταγγελίες καταναλωτών με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.1520.gov.gr ή με φαξ στον αρ. 210 3843549. Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη «Γραμμή Καταναλωτή», στο 1520, τις εργάσιμες ημέρες, από τις 09:00 έως τις 15:00.

Η Γενική Γραμματεία στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι: «Κατανοεί τα προβλήματα που προκαλούνται στην καθημερινή ζωή των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων από την αθρόα είσοδο προσφύγων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία για κατάχρηση των αυξημένων και ειδικών συνθηκών διαβίωσής τους και υιοθέτηση συναλλακτικών συμπεριφορών που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και το αίσθημα ανθρωπισμού που ως λαός πρεσβεύουμε. Γι'' αυτό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την εξάλειψη των φαινομένων αυτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ