Υποχρεωτική η μάσκα σε φαρμακεία, ταξί και εσωτερικούς χώρους πλοίων

Υποχρεωτική η μάσκα σε φαρμακεία, ταξί και εσωτερικούς χώρους πλοίων

Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα για οδηγούς και επιβάτες στα ταξί, στα φαρμακεία αλλά και στο εσωτερικό των πλοίων καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών η οποία συνεδρίασε σήμερα. Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των επιβατηγών πλοίων.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

- Για τα ταξί: υποχρεωτική μάσκα για οδηγούς και επιβάτες.

- Για τα κρουαζιερόπλοια: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

- Για τα επιβατηγά πλοία: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες.

- Για τα φαρμακεία: παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου καταργείται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μεταφορικά μέσα με αρίθμηση θέσεων και στα σχολεία με εξαίρεση στις αστικές συγκοινωνίες (Μετρό, ΗΣΑΠ, τρόλεϊ, προαστιακό, ΟΑΣΑ, τραμ), τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Οι μάσκες καταργούνται τόσο στα καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ, σε αεροπλάνα και υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, δηλαδή τρένα, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ. Οι μάσκες καταργούνται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Επίσης, από σήμερα δεν θα απαιτείται να προσέρχονται με μάσκες στα σχολεία και στα πανεπιστήμια μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί. Ωστόσο, παραμένει υποχρεωτική στις Πανελλήνιες εξετάσεις και σε όλες τις προαγωγικές - ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως και τις εξετάσεις για πτυχία ξένων γλωσσών.

Διευκρινίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.