Υπέρ των covid pass η πλειοψηφία των πολιτών στην Ευρώπη - Έρευνα

Υπέρ των covid pass η πλειοψηφία των πολιτών στην Ευρώπη - Έρευνα

Τα covid pass, πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε κλειστούς χώρους και δραστηριότητες, έχουν κερδίσει την αποδοχή του ευρωπαίων πολιτών, που τάσσονται πλέον υπέρ της χρήσης τους, καθώς το τέταρτο κύμα αυξάνει τα κρούσματα και τα θύματα του κορονοϊού και οδηγεί τις κυβερνήσεις σε αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του YouGov-Cambridge Globalism Project, που δημοσιεύει ο Guardian, η πλειοψηφία των πολιτών σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν απαραίτητη τη χρήση των covid pass για είσοδο σε μεγάλα γεγονότα, την ώρα που πολλοί δεν απορρίπτουν τη χρήση τους και για την είσοδο σε καφέ, εστιατόρια και γυμναστήρια.

Η ευρεία υποστήριξη των πιστοποιητικών διαπιστώνεται, παρά το ότι, σύμφωνα με άλλο στοιχείο της έρευνας, οι πολίτες εκφράζουν αγανάκτηση για τις επιδόσεις των κυβερνήσεών τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και με τη διαχείριση γενικότερων ζητημάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό.  

Η έρευνα του YouGov πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 26.000 ανθρώπων σε 26 χώρες και έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες τίθενται υπέρ της επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης για συμμετοχή σε μεγάλα γεγονότα ή για ταξίδια εντός και εκτός της χώρας τους.

Ταυτόχρονα όμως, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυξάνεται η αγανάκτηση των πολιτών για το γεγονός ότι οι κοινωνίες αργούν να επιστρέψουν στην «κανονικότητα», όπως αυξάνεται και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν την πανδημία με αυστηρή περιστολή των προσωπικών ελευθεριών.