Υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας το 75,2% των πολιτών - Στο 13,5% η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκόπηση Marc

Υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας το 75,2% των πολιτών - Στο 13,5% η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας τάσσεται το 75,2% των πολιτών σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1, όπου καταγράφεται η θετική ανταπόκριση και του 59,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας τον λάθος χειρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο 13,5% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου με την ψαλίδα να ανοίγει εκ νέου. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό της τάξεως του 50,4%, απώλειες για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση δείχνει να ανακάμπτει μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου και την φθορά που προκαλεί η πορεία της πανδημίας αλλά και ο φόβος που προκαλείται από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια τάση αποσυσπείρωσης με τον Αλέξη Τσίπρα να χάνει ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός σε σχέση με την άνοδο που κατέγραψε μετά την ΔΕΘ και το κόμμα να χάνει μια μονάδα, τη στιγμή που η κυβέρνηση κερδίζει ένα ποσοστό της τάξεως του 0,4% επιβεβαιώνοντας την τάση ανάκαμψης που παρατηρείται.

Από την δημοσκόπηση της Marc προκύπτει πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνογαλλική συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις θέσεις της κοινωνίας ενώ συνολικά η αντιπολιτευτική του τακτική κρίνεται αρνητικά σε ποσοστό που αγγίζει το 76,6%.

Αναφορικά με το θέμα της συμφωνίας αξίζει να σημειωθεί πως το 59,3% των ψηφοφόρων του την κρίνει με θετικό πρόσημο. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 92% για τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που ξεπερνούν ακόμη και αυτούς της ΝΔ. Που την κρίνουν θετικά σε ποσοστό 91%.

Το άνοιγμα της ψαλίδας στην πρόθεση ψήφου όπου ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση που είχε ακολουθήσει τις παρουσίες των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ.

Στα συμπεράσματα της μέτρησης όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 καταγράφεται το γεγονός πως αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές η ΝΔ. Θα έπιανε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του Ιουλιου του 2019 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπολειπόταν αρκετά σε σχέση με το ποσοστό του στις τελευταίες εκλογές

Σημειώνεται πως το ποσοστό των Ελλήνων που αντιμετωπίζει θετικά τη συμφωνία με τη Γαλλία είναι ιδιαιτέρως υψηλό φτάνοντας το 75,2% ενώ αυτοί που τάσσονται αντίθετοι φτάνουν στο 19,6%.

H διαγραφή Μπογδάνου
 

Η απόφαση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον Κ. Μπογδάνο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, μετά την παρουσία του στη Βουλή, κρίνεται θετικά από την πλειοψηφία των πολιτών. Μάλιστα το 76,8% την επικυρώνει με το 11,5% να τη χαρακτηρίζει λάθος. Ουσιαστικά και η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να επιβεβαιώσει και τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του αποτελέσματος της δημοσκόπησης δείχνοντας πως οι παρεμβάσεις και κυρίως οι διπλωματικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τυγχάνουν της ανάλογης αποδοχής.

Αξιοσημείωτη είναι άλλωστε η αξιολόγηση που αφορά στην κυβέρνηση, που ναι μεν τα θετικά υπολείπονται των αρνητικών κατά 0,3% εν τούτοις η αναλογία (49,5 θετικά με 49,8 αρνητικά) 27 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές αναδεικνύει τη δυναμική που παραμένει υψηλή πολύ δε περισσότερο αν υπολογίσει κανείς τις κρίσεις που εκλήθη το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου αυτής.

Επίσης η δημοσκόπηση έρχεται να αναδείξει, προστιθέμενη σε σειρά άλλων, την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει, αφού χάνει και όσα κέρδισε εξ αιτίας της φθοράς της κυβέρνησης απο τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις υποσχέσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.