Yπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με την Ρωσία, o επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ 

Yπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με την Ρωσία, o επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ 

Ο στρατηγός Petr Pavel δήλωσε ότι η Συμμαχία ενδιαφέρεται σοβαρά να υπάρξει μια τέτοια πρόοδος, ωστόσο η Μόσχα πρέπει να την πείσει για τις προθέσεις της.

Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ θα επιθυμούσε το Συμβούλιο Ρωσία-ΝΑΤΟ να ενεργοποιηθεί, ώστε να επιλυθούν μεταξύ των πλευρών ζητήματα που απαιτούν ρύθμιση, εκτιμώντας κατά την άποψη του, ότι υπάρχουν πιθανότητες για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας.

Ο στρατηγός του τσεχικού στρατού Petr Pavel, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει με έργα και όχι με λόγια να δείξει ότι είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.

Ο στρατηγός προέβη σ αυτές τις δηλώσεις χθες κατά την διάρκεια ομιλίας του στον Οργανισμό Στρατιωτικών Συντακτών (Defense Writers Group) στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.

«Πάντα εκφράζω μια συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο Pavel ενώπιον του ακροατηρίου. «Πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αλλά χρειαζόμαστε μια μεγάλη ετοιμότητα από μέρους της ρωσικής πλευράς, η οποία θα έπειθε την Συμμαχία για το ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να βελτιώσει αυτές τις σχέσεις».

Με άλλα λόγια η Ρωσία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποδείξει τις σοβαρές της προθέσεις, δήλωσε ο στρατηγός Pavel, επισημαίνοντας ότι δεν θα αγνοήσει τις κακές συμπεριφορές του παρελθόντος. «Είναι δύσκολο να κάτσει κάνεις στο τραπέζι των συνομιλιών γνωρίζοντας, ότι υπάρχουν κατεχόμενα εδάφη στην Γεωργία, άμεση υποστήριξη των αποσχιστών στο Ντονμπάς, ή ότι η Κριμαία κατελήφθη παράτυπα» δήλωσε ο Τσέχος στρατηγός επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει απλώς μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων, αλλά και ερμηνειών, που δημιουργούν ένταση» όπως και ότι «χρειάζεται η ετοιμότητα όλων για έναν εποικοδομητικό διάλογο».

Ο Pavel θεωρεί, ότι το καλύτερο σημείο αφετηρίας θα ήταν η Ουκρανία. «Όσο δεν υπάρχει λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας, δεν θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων» είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ