Υπέρ της αποχώρησης Fillon από την προεκλογική κούρσα το 75% των Γάλλων

Υπέρ της αποχώρησης Fillon από την προεκλογική κούρσα το 75% των Γάλλων

Το 75% των γάλλων ψηφοφόρων επιθυμεί την αποχώρηση του Francois Fillon από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Odoxa που δημοσιεύεται σήμερα έπειτα από την αποκάλυψη σειράς οικονομικών σκανδάλων που έχουν πλήξει τη δημόσια εικόνα του υποψηφίου της γαλλικής δεξιάς.

Δικαστική έρευνα διεξάγεται κατά του πρώην πρωθυπουργού για κατάχρηση δημοσίου χρήματος μετά τις κατηγορίες για αμοιβές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ της συζύγου και των παιδιών του για εικονική απασχόληση.

Η έρευνα επεκτάθηκε για να περιλάβει τα ακριβά κοστούμια που ο Francois Fillon έλαβε ως δώρα, έγινε γνωστό χθες από δικαστική πηγή.

Αφού εξασφάλισε αρχικά τη θέση του φαβορί στην προεκλογική κούρσα, ο Francois Fillon χάνει συνεχώς έδαφος από τον Ιανουάριο απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen και τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Emmanuel Macron. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο Fillon θα αποκλεισθεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, εννέα στους δέκα Γάλλοι θεωρούν ότι ο Francois Fillon δεν είναι έντιμος, ενώ περί τρία τέταρτα θεωρούν ότι δεν είναι «πειστικός» ούτε «απαντά στις ανησυχίες τους».

Ρήγμα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Επισήμως, η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει τον Benoit Hamon για τη γαλλική προεδρία. Όμως, οι ευρωβουλευτές παραμένουν διχασμένοι αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική του, με μερικούς, ειδικά τους Βρετανούς και τους Ιταλούς, να προτιμούν τον Emmanuel Macron, αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.
Οι σοσιαλιστές βουλευτές δεν είναι λιγότερο διχασμένοι μεταξύ του επίσημου υποψήφιου τους Hamon και του αντάρτη πρώην υπουργού Οικονομίας Macron, από τους Γάλλους συναδέλφους τους.

«Ο μοναδικός υποψήφιος από τη σοσιαλιστική οικογένεια είναι ο Hamon. Ο ίδιος εξελέγη δημοκρατικά και έχει την υποστήριξή μου» είπε ο Gianni Pittella, ο πρόεδρος της ομάδας των S & D. Όμως, παρά την ηθική υποστήριξή του προς τον υποψήφιο, ο Ιταλός ευρωβουλευτής έχει προειδοποιήσει εναντίον ορισμένων σημείων του προγράμματός του.
«Το πρόγραμμά του για την Ευρώπη είναι σωστό, αλλά δεν συμφωνώ με όλες τις προτάσεις του» σημείωσε ο Pittella.
Όμως, ο επικεφαλής της ομάδας των S&D δεν φαίνεται να βρίσκει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Macron πιο πειστικό. Για τον Pittella, το όραμα του Macron για την Ευρώπη είναι υπερβολικά φιλελεύθερο.

«Και νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα σοσιαλιστικό όραμα, όχι ένα νεοφιλελεύθερο όραμα» τόνισε. Ο Pittella δεν είναι ο μόνος υψηλόβαθμος σοσιαλιστής ο οποίος έχει αμφιβολίες για τον προεδρικό υποψήφιο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος της ΕΕ της Γαλλίας, Pierre Moscovici, παραδέχθηκε επίσης ότι διατηρεί «επιφυλάξεις» σχετικά με το πρόγραμμα του Hamon, ιδίως όσον αφορά «τα σχέδιά του για τον εκδημοκρατισμό της διακυβέρνησης της ευρωζώνης».

Ο Hamon έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης το οποίο θα αποτελείται κατά 80% από εθνικούς βουλευτές και 20% ευρωβουλευτές. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό θα αντιστρέψει την άποψη της κοινής γνώμης, η οποία στέκεται έντονα έναντι του ευρώ από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Αλλά η πρόταση αυτή του Hamon δέχεται έντονη κριτική.

Η σοσιαλδημοκρατική οικογένεια

Το πρόγραμμα του Macron περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης «υπό τον έλεγχο ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης, το οποίο θα αποτελείται από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»,μια πρόταση κοντά σε αυτήν που υποστηρίζεται από τον Moscovici.

Ένα μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι είμαστε επηρεασμένοι από τις δημοσκοπήσεις, αλλά ο Macron φαίνεται να έχει περισσότερες ελπίδες από ότι ο Hamon, εναντίον της Le Pen. Και οι απόψεις του για την Ευρώπη περισσότερο ή λιγότερο, συμφωνούν με την πλειονότητα της σοσιαλιστικής οικογένειας». Στα χαρτιά, η αντιπροσωπεία του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες είναι ένα προπύργιο του Hamon: δέκα από τους 13 ευρωβουλευτές συμμετέχουν στην προεκλογική του εκστρατεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ