Υπέρ μιας «σταθερής, ευημερούσας κι ανοιχτής ΕΕ» τάχθηκε ο Xi Jinping

Υπέρ μιας «σταθερής, ευημερούσας κι ανοιχτής ΕΕ» τάχθηκε ο Xi Jinping

Υπέρ μιας «ενωμένης, σταθερής, ευημερούσας κι ανοιχτής ΕΕ» τάχθηκε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Angela Merkel στο Βερολίνο μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο πρόεδρος Xi τόνισε επίσης, ότι η Κίνα και η ΕΕ αποτελούν δύο σημαντικές παγκόσμιες δυνάμεις, ενώ απολαμβάνουν μία ουσιαστική στρατηγική συνεργασία. Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι όσο πιο πολύπλοκη γίνεται η διεθνής κατάσταση, τόσο πιο σταθερό και σημαντικό γίνεται το πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ.

To Πεκίνο υποστηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη του πλαισίου διμερών σχέσεων με την ΕΕ επί τη βάσει της ειρήνης, της οικονομικής ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων, αλλά και του πολιτισμού, ενώ ο πρόεδρος Xi εξέφρασε την ελπίδα πως οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Γερμανίας, μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση κι εξέλιξη του πλαισίου σχέσεων Κίνας - ΕΕ.

Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές το διακύβευμα για το Πεκίνο είναι να παρουσιαστεί ως μια γενναιόδωρη, συνεργατική και φιλική δύναμη, αφήνοντας στην άκρη ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα για παράδειγμα, τα οποία προκαλούν εντάσεις στις διεθνείς σχέσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε εναντίον του οικονομικού επεκτατισμού της Κίνας, η οποία θεωρεί την Ευρώπη μια «ασιατική χερσόνησο» και φάνηκε ανοικτή σε ένα ευρωπαϊκό βέτο σε ορισμένες επενδύσεις, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος, Macron.

«Η Ευρώπη οφείλει να εργαστεί ακατάπαυστα για να υπερασπιστεί την επιρροή της και θα πρέπει κυρίως να μιλάει με μία φωνή απέναντι στην Κίνα», είχε δηλώσει η καγκελάριος. "Ωστόσο", είχε προσθέσει, "είναι γεγονός ότι τομείς της γερμανικής οικονομίας εξαρτώνται από την Κίνα. Οπότε θα πρέπει να βρούμε τρόπους που θα φέρουν αρμονία και πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές", είχε επισημάνει η καγκελάριος.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ