Υπέρ ενός καλύτερου ελέγχου των προσφύγων στα σύνορα ο Αυστριακός καγκελάριος

Υπέρ ενός καλύτερου ελέγχου των προσφύγων στα σύνορα ο Αυστριακός καγκελάριος

Η αυστριακή κυβέρνηση διαβουλεύεται τις δυνατότητες μείωσης του αριθμού των προσφύγων, αλλά αυτό πρέπει να γίνει ανθρώπινα και πολιτικά άψογα, υπό το κράτος δικαίου, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Προς τούτο, τα αυστριακά υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας, όπως επίσης η Υπηρεσία Συντάγματος της Καγκελαρίας, θα σταθμίσουν από κοινού τα νομικά περιθώρια για έναν καλύτερο έλεγχο στα αυστριακά σύνορα, ώστε να υπάρξει μία ανάσχεση των οικονομικών μεταναστών και μία ταχύτερη επαναπροώθηση εκείνων στους οποίους δεν θα χορηγείται άσυλο, και για αυτό χρειάζεται να γίνει μία πιο συγκεκριμένη εξέταση των διαφόρων συμφωνιών επαναπροώθησης και καλύτερη εφαρμογή τους στην πράξη.

Σε σχέση με τη συνεχιζόμενη συζήτηση ως προς τα ανώτερα όρια στον αριθμό των προσφύγων και τις διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στα συγκυβερνώντα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό, ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών επισήμανε πως: "Ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου αρχές και δικαστές αποφασίζουν επί των αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Δεν υπάρχουν ανώτερα όρια του δικαιώματος στο άσυλο".

Σύμφωνα με τον Βέρνερ Φάιμαν, για μία μείωση των προσφυγικών ροών θα πρέπει επίσης, να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για μία από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ενιαίο ευρωπαϊκό δίκαιο για θέματα ασύλου, να εγκατασταθούν κέντρα υποδοχής στα εξωτερικά σύνορα και αυτό να γίνει, κατά το δυνατόν, ήδη στην Τουρκία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως προς τούτο θα συνεχιστούν οι εντατικές συνομιλίες και δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουν οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιτευχθεί μία από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά θα πρέπει οι προσπάθειες να ενταθούν ακόμη περισσότερο, χωρίς να παραμελείται ο στόχος για επίλυση του προβλήματος στις περιοχές της κρίσης.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως χωρίς συζήτηση οι πράξεις εγκληματιών πρέπει να τιμωρηθούν με κάθε σκληρότητα και πως η εγκληματικότητα πρέπει να καταπολεμείται, χωρίς ωστόσο, να έχει κάποια θέση σε αυτό ο ρατσισμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ