ΥΠΕΝ για βραχονησίδες: Οι σημαίες στον ιστό, το λιμενικό επιτηρεί την περιοχή

ΥΠΕΝ για βραχονησίδες: Οι σημαίες στον ιστό, το λιμενικό επιτηρεί την περιοχή

«Όλες οι σημαίες είναι στις θέσεις τους» διαβεβαίωσε την Τρίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, κορυφαία πηγή του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το λιμενικό σώμα, έχει αναλάβει από τη Δευτέρα την επιτήρηση των βραχονησίδων γύρω από τους Φούρνους. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του samostimes.gr, το λιμενικό δεν επιτρέπει πλέον την προσέγγιση στις βραχονησίδες Ανθρωποφάγοι, μετά την πρωτοβουλία τριών νεαρών να σηκώσουν σημαίες σε πέντε βραχονησίδες.

«Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή της ελληνικής σημαίας στους Ανθρωποφάγους, δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα» υπογράμμισε εξάλλου ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι κατασκεύασαν την «είδηση» για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας, ως αντιπερισπασμό στο περιστατικό στη Ρω, εξέφρασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώτης Κουβέλης. Προειδοποίησε δε, ότι ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι τουρκικές αρχές αντιλήφθηκαν την Παρασκευή ότι ανέβηκε η σημαία σε μια βραχονησίδα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εκδοχή της τουρκικής εφημερίδας, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν το Σάββατο σε «κάθε βαθμίδα» τις ελληνικές αρχές, ζητώντας να κατέβει η σημαία από τον ιστό.

Όταν, σύμφωνα με τη Hurriyet, η Αθήνα δεν αντέδρασε, τότε άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού λιμενικού (SAT) μετέβησαν την Κυριακή στη βραχονησίδα και σε μια γρήγορη επιχείρηση κατέβασαν μόνοι τους την ελληνική σημαία.