Υπ. Εργασίας: Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν ανοίγουν στις 10 Μαΐου

Υπ. Εργασίας: Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν ανοίγουν στις 10 Μαΐου

Δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών την Δευτέρα 10 Μαΐου ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η επαναλειτουργία των σταθμών αυτών θα εξεταστεί αργότερα ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών.

Νωρίτερα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για τον χρόνο επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε συνέχεια  της ανακοίνωσης για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, διευκρινίζεται ότι παραμένουν κλειστοί επειδή εκτός των επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας και διενέργεια self test) που εφαρμόζονται στις άλλες δομές που ανοίγουν (Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών. 

Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το άνοιγμα στην εκπαίδευση γίνεται σταδιακά και με ασφάλεια και θα προηγηθεί η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, προκειμένου να εξεταστεί το μέγεθος της διασποράς του κορονοϊού, λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνουν, το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις του ιού μεταδίδονται και στα παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το πότε θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, με βάση και την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αποτελεσματικότητα της χρήσης self test σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έως 4 ετών.