Υεμένη: Ο πρόεδρος Χάντι ζήτησε 7ήμερη κατάπαυση του πυρός από τις 15 Δεκεμβρίου

Υεμένη: Ο πρόεδρος Χάντι ζήτησε 7ήμερη κατάπαυση του πυρός από τις 15 Δεκεμβρίου

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δηλώνει σε επιστολή που απέστειλε χθες στον ΟΗΕ ότι ζήτησε από τον συνασπισμό αραβικών χωρών υπό την Σαουδική Αραβία να τηρήσει επταήμερη κατάπαυση του πυρός από τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε αυτή να συμπέσει με την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα του, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 6.000 ανθρώπων.

"Ενημέρωσα την ηγεσία του Συνασπισμού για την πρόθεσή μας να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός για μια περίοδο 7 ημερών, ξεκινώντας από τις 15 Δεκεμβρίου ως τις 21 Δεκεμβρίου", σημειώνει στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

"Αυτή θα συμπέσει με την έναρξη των διαβουλεύσεων και θα ανανεωθεί αυτομάτως βάσει μιας δέσμευσης των Χούτι", προσθέτει.

Η επιστολή αυτή του Χάντι, η οποία εστάλη επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ σέιχ Άχμεντ, ο οποίος σημείωσε ότι η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία εξόριστη κυβέρνηση του Χάντι και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι είναι προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Απρίλιο.

"Ελπίζω ότι θα ενημερώσετε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι Χούτι θα σεβαστούν την εκεχειρία και θα κάνουν τα βήματα που χρειάζεται για να εγγυηθούν την συνεπή τήρηση της κατάπαυσης του πυρός ώστε οι δυνάμεις του Συνασπισμού να μην αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε παραβίασή της", σημειώνει επίσης ο Χάντι στην επιστολή του.

Η κατάπαυση του πυρός κηρύσσεται "λόγω της επιθυμίας μας να δημιουργήσουμε ένα κλίμα για την επιτυχία των διαβουλεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις οποίες σκοπεύει να μετάσχει η κυβέρνηση τις προσεχείς ημέρες, και για να συμβάλουμε στην αποφυγή μιας περαιτέρω αιματοχυσίας όπως και στην επέκταση των προσπαθειών παροχής ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας", προσθέτει στην επιστολή του.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Χάντι, οι οποίες υποστηρίζονται από τον συνασπισμό αραβικών χωρών υπό το Ριάντ, πολεμούν για εννέα μήνες τους Χούτι, οι οποίοι έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά και άλλες πόλεις της χώρας.

Προηγούμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την μεσολάβηση του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου είχαν αποτύχει.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι η Υεμένη, η οποία χρειαζόταν βοήθεια και πριν από την σύγκρουση, αντιμετωπίζει τώρα σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε και με τον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό το Ριάντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ