Υεμένη: Έκκληση να επιτραπεί η διανομή ιατρικού υλικού στα νοσοκομεία της πόλης Τάιζ

Υεμένη: Έκκληση να επιτραπεί η διανομή ιατρικού υλικού στα νοσοκομεία της πόλης Τάιζ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση σήμερα ώστε να επιτραπεί άμεσα η πρόσβαση στην υεμενίτικη πόλη Τάιζ, όπου όπως σημειώνεται, όλα τα νοσοκομεία της πόλης έχουν αναγκαστεί να τερματίσουν κάποιες υπηρεσίες τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα φορτηγά του οργανισμού που μεταφέρουν οξυγόνο, φάρμακα και ιατρικό υλικό δεν έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στην τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, από τα μέσα Δεκέμβρη.

"Πέντε φορτηγά του οργανισμού περιμένουν να εισέλθουν στην Τάιζ, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό, παρότι έχουμε τις εγκρίσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών", δήλωσε ο Αχμέντ Σαντούλ, επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ στην Υεμένη, σε τηλεφωνική επικοινωνία στο Thomson Reuters Foundation.

"Τα φορτηγά βρίσκονται γύρω από την πόλη για περίπου τρεις εβδομάδες και δεν κατόρθωσαν να μπουν στην πόλη", δήλωσε από την Υεμένη.

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι στην πόλη ζουν ουσιαστικά πολιορκημένοι από τον Νοέμβριο, σημειώνει ο διεθνής οργανισμός. Κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο να επιτρέψουν την ασφαλή διανομή ιατρικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο κρατικό νοσοκομείο της Τάιζ, μιας πόλης που οι αντάρτες πολιορκούν επί μήνες, έκλεισε τις πόρτες του λόγω της «εξάντλησης όλων των αποθεμάτων φαρμάκων και χειρουργικού υλικού» που διέθετε, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνσή του.

"Η κατάσταση επιδεινώνεται και οι ανάγκες είναι τεράστιες", σημείωσε ο Σαντούλ.

Στην τρέχουσα φάση του πολέμου, από τον Μάρτιο, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.795 άμαχοι και άλλοι 5.324 έχουν τραυματιστεί, κατά τον ΟΗΕ. Σε όλη την χώρα εκτιμάται ότι 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι από τον συνολικό πληθυσμό των 24 εκατομμυρίων υποφέρουν από πείνα.

Η συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας και των σουνιτών συμμάχων τους πολεμούν εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι για να αποτρέψουν την επέκταση της ιρανικής επιρροής, που όπως υποστηρίζει το Ριάντ βρίσκεται πίσω από την προέλαση των Χούτι. Η συμμαχία επενέβη στον εμφύλιο στα τέλη του Μαρτίου της περασμένης χρονιάς.

Το Ριάντ ανακοίνωσε το Σάββατο και τυπικά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, που ούτως ή άλλως παραβιαζόταν καθημερινά κι από τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ