Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι - Ρεκόρ σήμερα με 108.000 δόσεις

Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι - Ρεκόρ σήμερα με 108.000 δόσεις

Το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ξεπέρασαν την Τετάρτη οι πολίτες που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην δημιουργία του τείχους ανοσίας που απαιτείται για τον περιορισμό της πανδημίας, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ μόνο σήμερα οι χορηγημένες δόσεις ξεπέρασαν τις 100.000 δόσεις για πρώτη φορά από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία».

Συγκεκριμένα, συνολικά στη χώρα την Τετάρτη χορηγήθηκαν 108.576 δόσεις εμβολίων, με 57.999 εξ αυτών να αφορούν τις πρώτες δόσεις εμβολιασμού των πολιτών και 50.577 δεύτερες δόσεις.

Συνολικά στην χώρα έχουν χορηγηθεί 3.309.788 δόσεις εμβολίων, με 1.037.129 πολίτες να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Κατά την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγεία, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και τέλος του μήνα θα ξεπεραστούν τα 5 εκατ. εμβολιασμών», ενώ πρόσθεσε πως οι παραλαβές εμβολίων γίνονται κανονικά και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να εμβολιαστεί.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τη Μαρία Θεοδωρίδου για το έργο της επιτροπής εμβολιασμού. «Ξεκινάω από αυτό για να πω ότι είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες, η νόσος και η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Γι’ αυτό είμαι υποχρεωμένος ως υπουργός υγείας να συστήσω μεγάλη προσοχή τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζονται τα βήματα ελευθερίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οδεύουμε στη φάση όπου όλοι εμείς θα μπορούμε να εμβολιαστούμε» είπε ορίζοντας το άνοιγμα του εμβολιασμού για όλους για το τέλος Ιουνίου. «Οφείλετε να συζητήσετε, να μιλήσετε με τις οικογένειες αυτές που έχουν υποστεί αυτή την τεράστια δοκιμασία, άνθρωποι που έχουν μπει σε μια ΜΕΘ, που έχουν χάσει ένα μέλος τους από τον κορωνοϊό» είπε.

«Αυτή η τεράστια κρίση δημόσιας υγείας, έχει αφήσει αποτύπωμα σκληρό σε όλη την ανθρωπότητα. Το ΕΣΥ, το οποίο κάποιοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα αντέξει και οργανώθηκε και πρόληψη υπήρχε και μέριμνα και ενδυνάμωση» συμπλήρωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Βελτιωμένη εικόνα της πανδημίας στη χώρα»

«Είναι εμφανές ότι από τη στιγμή που ο κυλιόμενος μέσος όρος επταημέρου έχει σταθεροποιηθεί» είπε χαρακτηρίζοντας το γεγονός ενθαρρυντικό. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα κινήθηκε στο 4,6%, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 19.766, κάτω από 20.000.

Υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο η νόσος είναι ακόμα εδώ είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας covid-19, και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. Ανέφερε δε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.776 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 43 έτη τη  μέση ηλικία, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000.

Την περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατομικά μέτρα προστασίας, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι προχωράμε βήμα- βήμα στην άρση των περιορισμών και  χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού και που δίνουμε έπειτα από μια πολύμηνη μάχη και τεράστια προσπάθεια, κομμάτια ελευθερίας στους πολίτες μας αυτό πρέπει να γίνει με τη δέουσα προσοχή» είπε.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα σε μαγαζιά, ΜΜΕ και γενικά στους εσωτερικούς χώρους καθώς υπάρχει ακόμη αναλογία εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας πως πάντα θα υπάρχουν και μη εμβολιασμένοι και άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Σιγά σιγά παίρνουμε πίσω ένα ένα τα μέτρα που εφαρμόσαμε με το lockdown, αλλά πρέπει όλοι μαζί, να τηρούμε τα μέτρα τις συστάσεις των ειδικών και να λαμβάνουμε ειδική μέριμνα για το επόμενο διάστημα» συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Διαβάστε ακόμα:

Μ. Θεοδωρίδου: Ο θάνατος της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό δεν συνδέεται με θρόμβωση

Μ. Θεμιστοκλέους: Στη «μάχη» των εμβολιασμών και τα ιδιωτικά κέντρα