Ξεκίνησε το «Φιλελεύθερο Forum» στο Liberal!

Ξεκίνησε το «Φιλελεύθερο Forum» στο Liberal!

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Δύο είναι οι πιο γνωστές φράσεις που δοκιμάζουν το ανθρώπινο πνεύμα τα τελευταία εκατό χρόνια: η πρώτη διατυπώθηκε από τον Σαίξπηρ, το 1602 «Να ζει κανείς ή να μη ζει» και η άλλη από τον Μάρσαλ Μακ Λούαν στη δεκαετία του 1960 «Το μέσο είναι το μήνυμα». Η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού πρώτα και μετά η ηλεκτρονική επανάσταση, τις έφεραν στο προσκήνιο.

Η φράση του Άμλετ συμπυκνώνει το μεγαλύτερο υπαρξιακό ερώτημα που διατυπώθηκε ποτέ για τον άνθρωπο. Χωρίς όμως, τη δεύτερη φράση, χωρίς τα media, δεν θα είχε γίνει πασίγνωστο στο σύγχρονο κόσμο.

Ο Μακ Λούαν  σηματοδοτεί και μια άλλη διάσταση της σύγχρονης επικοινωνίας. Θεωρούσε ότι μόνο η γνώση και η βαθιά κατανόηση μπορούν να μας βοηθήσουν να αντισταθούμε στην ομογενοποίηση και στον πολιτισμό της «σούπας». Κάποτε μάλιστα είπε σε έναν φίλο του ότι όποιος θέλει να πάρει μια γεύση του ελληνικού, του εβραϊκού, του ρωμαϊκού, του μεσαιωνικού, του αναγεννησιακού και του σύγχρονου πολιτισμού, πρέπει να αρπάξει ένα τσεκούρι και να κομματιάσει τις συσκευές της τηλεόρασης.

Kαι σαν καλός προφήτης που ήταν, επιβεβαιώνεται στις μέρες μας. Γιατί το ένα μέσο ανατρέπει το άλλο, αίροντας βήμα-βήμα, την κάθετη μαζική κίνηση και προτείνοντας νέες ευκαιρίες για συμμετοχικότητα και πνευματική συμβολή. Κι αν η τηλεόραση έφερε εκατομμύρια δαίμονες μέσα στο σπίτι μας, το internet έρχεται για να στρέψει τη ροπή προς τα έξω και να δώσει την ευκαιρία -την ευκαιρία μόνο, όχι την εξασφαλισμένη ικανότητα- σε κάθε ελεύθερη «ανθρωποομάδα» να αποκτήσει δικαιώματα λόγου, έκφρασης και απόφασης.

Από την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου ξεκίνησε μια πολύ σημαντική προσπάθεια στο Liberal. Ένα νέο συλλογικό βήμα συμμετοχικότητας το οποίο θα πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που συνηθίσαμε ως τώρα. Και λέω πρέπει, γιατί υπάρχει ανάγκη! Υπάρχει ζήτημα αλλαγής του τρόπου που αρθρώνεται ο λόγος στη δημόσια σφαίρα και ειδικά στο διαδίκτυο. Είτε πρόκειται για τον πολιτικό λόγο είτε για τον πνευματικό είτε για τον ίδιο τον μιντιακό, όπως θα παρατηρούσε ο Μακ Λούαν.

Είναι πια ολοφάνερο ότι σε πολλές περιπτώσεις παίζουμε όλοι μας το παιχνίδι της εξουσίας. «Αρπάζουμε» το σύνθημα, ξεκινάμε την ακατάσχετη φλυαρία, αποθεώνουμε τους παράλληλους μονολόγους μας και πέφτουμε για ύπνο, παραπλανημένοι από την απάτη της εκτόνωσης. Κι όσο εμείς φωνάζουμε, κάτω από τα «ηλεκτρονικά μπαλκόνια», η φαύλη εξουσία συνεχίζει αμέριμνη το έργο της.

Το «Φιλελεύθερο Forum» του Liberal θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει ομάδες διαλόγου, βασισμένες σε ουσιαστικά κείμενα. Θα ζητήσει την άποψη της θετικής αμφισβήτησης, θα ψάξει την ιδέα, τη γνώση, την πληροφορία, την γόνιμη πρόταση ανθρώπων που θέλουν να έχουν πραγματικά κάτι να πουν και όχι μόνο να εκτονωθούν.

Οι δυνατότητες που θα μας δοθούν θα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Αρκεί μόνο να σεβαστούμε τις βασικές αρχές του διαλόγου και όχι να καταλήξουμε στην αναδημιουργία ενός εικονικού χώρου βαρβαρότητας, μέσω της πρόκλησης. Θα κάνουμε υπομονή ώσπου να βρούμε τον δρόμο μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φανταστεί ότι προσομοιώνει ένα τηλεοπτικό πάνελ ή ότι εκμεταλλεύεται το ψευδώνυμό του- η ηλεκτρονική εγγραφή θα γίνεται απαραίτητα με την χρήση του κινητού τηλεφώνου το οποίο θα είναι μόνο στη διάθεση του Liberal. Η αισθητική άλλωστε, είναι προϋπόθεση για κάθε πολιτική πράξη, κι ας έχουμε συνηθίσει διαφορετικά, από τον λαϊκισμό.

Πάμε λοιπόν, να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό, με την ελπίδα ότι δεν θα γίνει άλλο ένα δείγμα δημόσιου «αυτισμού», ένα καφενείο ανεξέλεγκτης φλυαρίας αλλά ένα μεγάλο «σαλόνι» προβληματισμού και προτάσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι χωρίς τη διαλεκτική, την ισηγορία και την παρρησία, δεν θα γεννούσε αυτός ο τόπος τον ανθρώπινο πολιτισμό. Αυτόν που ξύπνησε τον κόσμο από το σκοτάδι της αυθεντίας και αποτελεί πάντα ελεύθερη παρακαταθήκη για το δημοκρατικό μέλλον της ανθρωπότητας.

Η διαδικασία εγγραφής είναι η εξής:

1. Μπαίνετε στο link http://www.liberal.gr/register.html

2. Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (Υπάρχουν υποχρεωτικά και προαιρετικά πεδία)

3. Συμπληρώνετε το κινητό σας τηλέφωνο για να σας σταλεί ένας κωδικός επιβεβαίωσης.

Σημείωση: Οι κανόνες του διαλόγου θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί χωρίς να χρησιμοποιούνται προκλητικά σχόλια και ύβρεις.

*Τεχνικά προβλήματα που ενδεχομένως παρουσιάζονται κατά την έναρξη της λειτουργίας του forum, θα αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν από τους τεχνικούς του liberal.gr.