Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις -  «Δρακόντεια» τα μέτρα ασφαλείας

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις - «Δρακόντεια» τα μέτρα ασφαλείας

Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τα πρώτα στεφάνια να κατατίθενται από πολιτικούς, απλό κόσμο και φορείς στο μνημείο του Μετσοβείου ιδρύματος στην οδό Πατησίων.

Το πρώτο στεφάνι κατέθεσε αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, προς τιμήν της αντιδικτατορικής εξέγερσης της νεολαίας το Νοέμβριο του 1973. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος και παρέστησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 και ο Σπύρος Δημοσχάκης από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Βουλής.

Στη συνέχεια στον χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκαν παιδιά και δάσκαλοι από το 6ο ειδικό σχολείο Αθηνών που άφησαν λουλούδια στο μνημείο της εξέγερσης των φοιτητών.

Η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16:00, την Κυριακή, και, ως είθισται, θα έχει προορισμό την αμερικανική πρεσβεία.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ1

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν από σήμερα στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος, λόγω των εκδηλώσεων για την 46η Επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ2

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και από τις 12:00 της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

«Αστακός» η Αθήνα για το Πολυτεχνείο - 5.000 αστυνομικοί και drones

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου και λαμβάνει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο.

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας και να πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όσων ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια όπου κρύβουν «πολεμοφόδια», ενώ πετούν από εκεί διάφορα αντικείμενα με στόχο αστυνομικούς. Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Ν. Κεραμέως: Το Πολυτεχνείο υπενθυμίζει πως τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο

Μήνυμα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έστειλε στα σχολεία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μεταξύ άλλων, η υπουργός επισημαίνει στη ότι «τρεις απλές λέξεις - “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” - κατάφεραν να συμπυκνώσουν ό,τι, διαχρονικά, έχει ανάγκη μια κοινωνία για να μπορεί να προοδεύει. Γι' αυτό και το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό, συνεχίζει να μας διδάσκει και να μας εμπνέει».