field_kentriki_fotografia

Ξεκινά η δοκιμή του 112 στη Σύρο

Ξεκινάει δοκιμαστικά, αύριο, Τετάρτη, η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από τις 10 Ιουλίου είχε δηλώσει ότι θα γίνει άμεσα η ενεργοποίηση του 112, σε δοκιμαστική βάση, μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και θα λειτουργήσει κανονικά.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓΠΠ, αύριο, Τετάρτη, θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική εκπομπή μηνυμάτων SMS του 112, στην περιοχή της Σύρου από τις 12.00 μ.μ.. Η δοκιμαστική αυτή εκπομπή επιλέχτηκε ως μία ενδιάμεση λύση μέχρι την ολοκληρωμένη λειτουργία του 112 στο τέλος του έτους.

Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, και με ευθύνη του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και θα περιλαμβάνει εκπομπές- μηνύματα της υπηρεσίας Cell Broadcast και SMS στην περιοχή της Σύρου.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήθηκαν ομάδες εργασίας από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με τη συνεργασία και των παρόχων της κινητής τηλεφωνίας για να προχωρήσουν το έργο.

Τα μηνύματα θα είναι της μορφής «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ ΩΩ:ΛΛ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός 112 στην ολοκληρωμένη του λειτουργία θα έχει και αυτόματο γεωεντοπισμό του καλούντα για βοήθεια, ενώ θα μπορεί να στέλνει και μηνύματα για εκκένωση περιοχών ή οδηγίες προς τους πολίτες, εκτός από τα κινητά και σε σταθερά.

Η διαχείριση των κλήσεων για βοήθεια θα γίνεται απευθείας μέσα από δύο Κέντρα Επιχειρήσεων 112, που θα εδρεύουν, το ένα μαζί με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Πυροσβεστική στο Χαλάνδρι και το άλλο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επανδρωμένα με 50 εκπαιδευμένους υπαλλήλους το καθένα, από την ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πηγές της ΓΓΠΠ, από τις 10 Αυγούστου, που θα συμπληρωθεί ένας μήνας από τη δέσμευση του πρωθυπουργού, το 112 θα λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, σε όλη την Ελλάδα.

Ν. Χαρδαλιάς: Θα είμαστε έτοιμοι στον χρόνο που έδωσε ο πρωθυπουργός, 

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να ολοκληρώσουμε και να υλοποιήσουμε τη λειτουργία του 112 και της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας μέσα στο χρόνο που έθεσε ο πρωθυπουργός. Από 10 Αυγούστου θα ξεκινήσει πιλοτικά σε όλη την Ελλάδα η ενδιάμεση λειτουργία του 112 και μέχρι το τέλος του έτους θα είναι όλα έτοιμα, όπως προβλέπει το σχέδιο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι προχωρούν όλα πολύ γρήγορα και για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες, αλλά και για να θωρακιστεί με τον καλύτερο τρόπο η χώρα απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν αρκεί μόνο οι αρμόδιοι να είναι κοντά στους πολίτες όταν παραστεί ανάγκη, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία και η στάση των πολιτών, η οποία μπορεί να βελτιωθεί με διαπαιδαγώγηση, πρώτα μέσα από τα σχολεία αλλά και στους δήμους και τους άλλους φορείς, ώστε ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση, κάτι που αποτελεί έναν από τους στόχους της κυβέρνησης.

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δύο από τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ξεκίνησαν από μπάρμπεκιου που έκαναν κάποιοι στην ύπαιθρό, γεγονός απαράδεκτο, μετά από τόσες προειδοποιήσεις.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που προωθείται από την κυβέρνηση, τόνισε ότι η δουλειά που έκανε ο προκάτοχος του, Γιάννης Ταφύλλης, είναι πολύ σημαντική, αλλά θα γίνουν κάποιες βελτιώσεις και υπολογίζει ότι, και αυτό μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει γίνει νόμος του κράτους και η νέα Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, ενώ οι τελευταίες λεπτομέρειες θα συζητηθούν αμέσως μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.