Ξάνθη: Μετανάστες εντοπίσθηκαν σε μικρό φορτηγό ψυγείο

Ξάνθη: Μετανάστες εντοπίσθηκαν σε μικρό φορτηγό ψυγείο

Σαράντα έναν μετανάστες και πρόσφυγες εντόπισαν σήμερα το πρωί αστυνομικοί κατά την διάρκεια ελέγχου μέσα σε ένα μικρό φορτηγό ψυγείο. Το φορτηγό ακινητοποιήθηκε στο ύψος των διοδίων Ιάσμου νομού Ροδόπης, στην Εγνατία Οδό, ενώ οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον οδηγό και φερόμενο διακινητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του xanthinews.gr πολλοί εκ των στοιβαγμένων ανθρώπων στο κοντέινερ παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάσθηκε να κληθούν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από την Καβάλα και την Ξάνθη για να τους διακομίσουν σε κοντινά νοσοκομεία.

Ο αριθμός των εντοπισθέντων μεταναστών ή/και προσφύγων ανέρχεται στους 41, ενώ νωρίτερα εσφαλμένα είχε αναφερθεί ο αριθμός των 80 και πλέον ατόμων. Σύμφωνα με το xanthinews.gr είναι όλοι άνδρες με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται περίπου μεταξύ 20- 30 ετών. Λίγο πριν το μεσημέρι διεξήχθη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ για την μεταφορά των ατόμων αυτών σε δομές και νοσοκομεία.

Αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους, όσοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Και οι οκτώ που μεταφέρθηκαν στα επείγοντα και τα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης δεν διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής από τα πρώτα στοιχεία οι εντοπισθέντες φέρονται να είναι Αφγανοί υπήκοοι, ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ταυτοποίησής τους από τις αστυνομικές αρχές, ενώ ο οδηγός του φορτηγού ψυγείου που συνελήφθη με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών είναι Γεωργιανός και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον Εισαγγελέα. 

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές οι συνθήκες μεταφοράς των ανδρών ήταν ιδιαίτερα άσχημες, καθώς στο χώρο του φορτηγού αυτοκινήτου δεν υπήρχε επαρκής αερισμός (σ.σ. το ψυγείο ήταν εκτός λειτουργίας), και πιθανόν οι άνθρωποι να μην άντεχαν το ταξίδι μέχρι τη Θεσσαλονίκη όπου ήταν ο τελικός σταθμός προορισμού τους.

 

Φωτογραφία: xanthinews.gr