Ξανά στη Φιλοσοφική ο Ρουβίκωνας - Κλειστό λόγω ανομίας το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Ξανά στη Φιλοσοφική ο Ρουβίκωνας - Κλειστό λόγω ανομίας το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Το σκηνικό παραλογισμού που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια αποκαλύπτει το γεγονός ότι την ημέρα που το Οικονομικό Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό λόγω των φαινομένων ανομίας, ο Ρουβίκωνας ανακατέλαβε το γραφείο 516 στη Φιλοσοφική Σχολή.

Την ίδια στιγμή καθηγητές και φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική είσοδο της Φιλοσοφικής ζητώντας την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης.

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

«Σήμερα, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται σύσσωμο, με επικεφαλής τις Αρχές του Πανεπιστημίου, στην κεντρική είσοδο της Φιλοσοφικής Σχολής, σε μία συμβολική κίνηση, για να διακηρύξει τη βούλησή του να προασπίσει τα ακαδημαϊκά ιδεώδη και να δηλώσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους», αναφέρει ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Και προσθέτει σχετικά: «Οι προσπάθειες της «Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας» να εμφανιστεί με το προσωπείο φοιτητικής ομάδας ούτε νομιμοποιούν τις ενέργειές της, ούτε πείθουν. Αντίθετα, όπως καταδεικνύεται από τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής, η προκλητική ενέργειά της δημιουργεί πρόσφορο έδαφος και για άλλες ακραίες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, με ανεξέλεγκτες συνέπειες.  Παράλληλα, είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια κατάλυσης και υποκατάστασης των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου, καθώς και αυτών ολόκληρης της Πολιτείας. Τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας καλούν τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο στον αγώνα που δίνει για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρουβίκωνας είχε δώσει ραντεβού για σήμερα στις 10 το πρωί έξω από την αίθουσα 516, στρεφόμενος κατά της κοσμητείας και των καθηγητών που θα θελήσουν να αντιδράσουν. 

Ο Ρουβίκωνας χαρακτήριζε την παρουσία των καθηγητών ως «ανθρώπινη-αλυσίδα-τσίρκο και ζητούσε τη στήριξη του κόσμου της σχολής, στην αίθουσα 516.

Στο μεταξύ χθες η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) αποφάσισε το συμβολικό κλείσιμο του Πανεπιστημίου, αντιδρώντας στο πρόβλημα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών γύρω από το χώρο του πανεπιστημίου, προκειμένου -όπως αναφέρει- να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το Πανεπιστήμιο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε χθεσινή του συνέντευξη έριξε ουσιαστικά την ευθύνη στους πρυτάνεις για όσα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια προτρέποντάς τους να καλέσουν την αστυνομία όταν διαπράττονται κακουργήματα σε πανεπιστημιακούς και τονίζοντας ότι η διακίνηση ναρκωτικών είναι κακούργημα. Ωστόσο μιλώντας για την παρουσία του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική ανέφερε απλώς ότι «υπάρχουν διεργασίες μέσα στο πανεπιστήμιο που πρέπει να αναπτυχθούν».