LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Τρίτη 30/10/18
3ος χρόνος, ημέρα 1094η

Κ. Γαβρόγλου: Οι πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Print Friendly and PDF
-A +A
Κ. Γαβρόγλου: Οι πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καλέσουν την αστυνομία όταν διαπράττονται κακουργήματα σε πανεπιστημιακούς χώρους ζήτησε από τους πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον Νews24/7 τονίζοντας ότι η διακίνηση ναρκωτικών είναι κακούργημα.

«Είμαστε απόλυτοι ως προς αυτό. Οι πρυτάνεις να καλέσουν την αστυνομία. Γιατί όλα τα φώτα στο προαύλιο του ΑΠΘ είναι σβησμένα; Γιατί ένα βανάκι που έκανε περιπολία δεν υπάρχει πια;», αναρωτήθηκε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εφόσον η αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της σωστά να πάνε μαζί στις αρμόδιες υπουργούς Γεροβασίλη και Παπακώστα για να συζητήσουν το θέμα.

Ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε επίσης τα εξής: «Η νεολαία της ΝΔ μετά από 45 λεπτά έστειλε πίσω το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν μέρη στα πανεπιστήμια που είναι χώροι ανομίας. Αλλά είναι λάθος να γενικεύουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν κάποιοι που τους βολεύει να προβάλουν αυτή την εικόνα. Υπάρχει πρόβλημα. Για τα κακουργήματα ο νόμος είναι σαφέστατος.

Η λύση δεν είναι μονοσήμαντη. Δεν ρωτάμε τις συγκλήτους, μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε διάλογους. Πάμε να ρωτήσουμε τις συγκλήτους, δεν μας απαντάνε. Μερικές φορές μέρος της παραβατικότητας είναι οι φοιτητές μας. Δεν πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους; Όταν λέμε να διεκδικήσουν οι φοιτητές τους χώρους τους δεν σημαίνει ότι τους καλούμε να ασκήσουν βία. Όσο είμαστε απόντες, τόσο οι χώροι αυτοί θα αποκτούν παθογένειες.

Όταν έγινε το σκάνδαλο αντιγραφής στην Πάτρα, ζήτησα να συζητηθεί το θέμα για μια ολόκληρη μέρα. Αν δεν συζητάμε αυτοί οι χώροι αποξενώνονται από αυτό που πρέπει να είναι». Μιλώντας για την παρουσία του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική ανέφερε ότι «υπάρχουν διεργασίες μέσα στο πανεπιστήμιο που πρέπει να αναπτυχθούν.

Η ανακοίνωση της συνόδου πρυτάνεων υπονομεύει την προσπάθεια του ΕΚΠΑ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική. Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει και η ΝΔ να κοιτάξει τη δουλειά της. Οι κραυγές γιατί δεν έρχεται η αστυνομία είναι για να μη συζητηθεί το πρόβλημα. Εκτός αν θεωρούμε ότι όλα μπορεί να τα λύσει η αστυνομία. Είναι σαν τους γονείς που βάζουν σε τάξη τα παιδιά με την απειλή του μπαμπούλα».

Σε σχέση με την εισβολή που έγινε στο γραφείο του στο υπουργείο Παιδείας ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε τα εξής: «Το υπουργείο Παιδείας είναι ένα κτίριο με προβλήματα φύλαξης, δεν έπρεπε να είναι υπουργείο, εκεί στεγάζονταν οι επικεφαλής των ολυμπιακών αγώνων, το γραφείο του υπουργού ήταν το γραφείο του κ. Ρογκ, δείχνει τη μεγαλομανία αυτών των ανθρώπων, η διακόσμηση που έγινε μετά δεν τιμά τη χώρα μας γιατί δείχνει νεοπλουτισμό.

Είναι το μόνο υπουργείο με τόσο μεγάλη ελεύθερη έκταση γύρω του, δεν έχει προδιαγραφές ασφαλείας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παραβιαστεί η ασφάλεια. Ήρθαν κάτω από 40 άτομα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με έντονο τρόπο, πολλά πράγματα τα αγνοούσαν, εκείνο που μας προβληματίζει είναι από πού αντλούν τη νομιμότητά τους, δεν είναι αποτέλεσμα γενικών συνελεύσεων ή κινηματικών αποφάσεων η δράση τους.

Υπάρχουν ομάδες που αποφασίζουν κάτι με κάλυψη πολιτικών κομμάτων. Υπάρχουν κόμματα που κλείνουν τα μάτια, όχι υποχρεωτικά εξωκοινοβουλευτικά. Ο Ριζοσπάστης είχε μιλήσει για μέτωπο μαθητών πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το λύκειο το οποίο καν δεν είχαν μελετήσει καλά.Το αίτημα ασφαλώς δεν γίνεται δεκτό. Τους ρωτούσα και δεν μπορούσαν να μου απαντήσουν πειστικά. Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο πέρα από το να αναδείξει τα θέματα της ανομίας».

Ο κ. Γαβρόγλου, τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς του Πολυτεχνείου στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής.

Φωτογραφία intime news

 

Επιστροφή στην mobile έκδοση.