WSJ: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεθοδεύουν τον εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα

WSJ: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεθοδεύουν τον εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα

Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υιοθετούν τη μέχρι τώρα θέση-ταμπού να αποκόψουν τη μεταναστευτική οδό στην Ελλάδα, κάτι που αντιλαμβάνονται ότι θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Το αποκαλούμενο "Plan B", το οποίο μέχρι τώρα κυκλοφορούσε μόνο ανάμεσα σε λαϊκιστές ηγέτες, αποτελεί σημάδι ταχείας εξασθένισης της εμπιστοσύνης των χωρών της ΕΕ στις πολιτικές αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης -ιδιαίτερα εκείνες της Angela Merkel - εκτιμά η εφημερίδα.

Μερικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πλέον τη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου, όπου θα συμμετάσχει και η Τουρκία, ως τελευταίο όριο της μέχρι τώρα υπάρχουσας πολιτικής, προτού καταστεί επιτακτικό να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές προς τον ευρωπαϊκό βορά και να επισπεύσουν την αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η Ελλάδα ίσως δεν είναι και το χειρότερο μέρος για να συμβεί μια ανθρωπιστική κρίση για μερικούς μήνες», δήλωσε στην εφημερίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, υποστηρίζοντας ότι ο πληθυσμός της χώρας υπήρξε πιο φιλικός στους πρόσφυγες από ό,τι σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Η Κομισιόν, που προετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, καταδίκασε δημόσια την απόφαση της Αυστρίας να κλείσει τα σύνορά της, ωστόσο κατά τη WSJ ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ιδιωτικά ότι μια τέτοια κρίση στην Ελλάδα θα είχε και μια ευεργετική παράπλευρη επίπτωση στην αποτροπή ερχομού οικονομικών μεταναστών στην Ευρώπη.

Υποστηρίζουν επίσης ότι ο εγκλωβισμός των μεταναστών στην Ελλάδα θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμος από το να βρεθούν στις φτωχότερες Βαλκανικές χώρες εκτός ΕΕ, από τις οποίες περνούν στη Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η WSJ, τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, λένε ότι η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την Ένωση για να αντιμετωπίσει τους εγκλωβισμένους στα Βαλκάνια πρόσφυγες από ό,τι οι γειτονικές της Βαλκανικές χώρες, στις οποίες εθνοτικές συγκρούσεις μπορούν να αναθερμανθούν ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται η WSJ, μόλις το σταλεί στους μετανάστες το μήνυμα ότι θα κολλήσουν στην Ελλάδα, θα είναι λιγότεροι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να έρθουν.     

«Η (μεταναστευτική) οδός δημιουργεί ζήτηση. Αν διαδοθεί η είδηση ότι κολλάς στην Ελλάδα, θα δούμε λιγότερους μετανάστες να έρχονται από την Τουρκία», υποστηρίζει αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τέλος, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα ο Jean Claude Juncker προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα 500 εκατομμύρια ευρώ για αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα.  Όπως αναφέρει η WSJ, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα το κόστος των προσφύγων ενδέχεται να φτάσει το 1 δις. αυτό το χρόνο, στην περίπτωση που εγκλωβιστούν στη χώρα.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ εξετάζει τρόπους να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά δε αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό.  

Διαβάστε ακόμα: