Wall Street: Πτώση 300 μονάδων για Dow Jones - Αρνητικά πρόσημα σε S&P 500, Nasdaq

Wall Street: Πτώση 300 μονάδων για Dow Jones - Αρνητικά πρόσημα σε S&P 500, Nasdaq

Με απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση της Wall Street με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν, εγκαταλείποντας τα κέρδη που παρουσίαζαν μέχρι τις έξι το απόγευμα, ενόψει των αναμενόμενων αυξήσεων στα επιτόκια. Ο Dow Jones υποχώρησε περισσότερο από 300 μονάδες, μετά την ανοδική πορεία των 400 μονάδων νωρίτερα. Ο Nasdaq υποχώρησε 1,30% όταν ενδοσυνεδριακά είχε κέρδη 2,1% και ο S&P 500 απώλεσε 1,1%, μετά την προηγούμενη άνοδο του 1,53%.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έχασε 313 μονάδες ήτοι 0,89% και έκλεισε στις 34.715 μονάδες, ο Ο S&P 500 υποχώρησε 1,1% κλείνοντας στις 4.482 μονάδες, κάτω από τις 4.500 μονάδες για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021 και ο Nasdaq είχε πτώση 186 μονάδων, δηλαδή 1,30%, καταλήγοντας στις 14.154 μονάδες.

«Κατά μέσο όρο, οι αμερικανικές μετοχές έχουν αυξηθεί μέχρι την ώρα του μεσημεριού αλλά σημειώθηκαν επίσης υψηλές πωλήσεις αργά στη συνεδρίαση», ανέφερε η Bespoke Investment Group.

Η Peloton σημείωσε πτώση 20% μετά την είδηση ότι σταματάει προσωρινά την παραγωγή των προϊόντων γυμναστικής, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών μειώνεται, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε το CNBC.

Οι μετοχές τεχνολογίας, όπως το Zoom Video και η Tesla, οδήγησαν τις αγορές υψηλότερα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας την Πέμπτη. Ωστόσο το Netflix υποχώρησε πριν τα τριμηνιαία κέρδη του προγραμματιστούν να κοινοποιηθούν μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Οι μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα, καθώς και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν υψηλές, μέρος μιας ανατιμολόγησης της αγοράς καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται να «σφίξει» τη νομισματική πολιτική της. Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ  συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, με τις αγορές να δείχνουν μια μικρή πιθανότητα παρέμβαση για τα επιτόκια. Ωστόσο, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η πρώτη από τις αναμενόμενες τέσσερις αυξήσεις θα ανέρχεται στις 0,25 ποσοστιαίες μονάδες και θα ισχύσει εντός του 2022.

«Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι το 2022 πιθανότατα θα είναι μια πολύ πιο δύσκολη πορεία», δήλωσε ο Ryan Detrick της LPL Financial. «Με τις αυξήσεις των επιτοκίων να έρχονται και το ιστορικά ασταθές μεσοπρόθεσμο έτος στον ορίζοντα, ενδεχομένως να επιφυλάσσονται πιο βίαια σκαμπανεβάσματα για τους επενδυτές φέτος».

Οι μετοχές της United Airlines υποχώρησαν 1% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε τα τριμηνιαία της αποτελέσματα και προειδοποίησε ότι η Όμικρον έχει μειώσει τις κρατήσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της πανδημίας.

Οι αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Ιανουαρίου ανήλθαν συνολικά σε 286.000, Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. 

«Η αύξηση των αιτήσεων ανεργίας και η πτώση των υφιστάμενων πωλήσεων κατοικιών οδήγησαν σε κάποια χαλάρωση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων, η οποία θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει κάποια μείωση στον βαθμό που η Fed θα μπορούσε να συσφίξει – σίγουρα μειώνει την εικασία για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο», δήλωσε η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics.

«Επιπλέον, βρισκόμαστε σε πιο ασταθείς αγορές λόγω του αυξημένου βαθμού αβεβαιότητας που περιβάλλει τις προοπτικές της οικονομίας, εξαιτίας του πληθωρισμού και των επιτοκίων», κατέληξε.