V. Putin: Ευκολότερο να δώσουμε άσυλο στον Assad από ό,τι στον Snowden

V. Putin: Ευκολότερο να δώσουμε άσυλο στον Assad από ό,τι στον Snowden

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ισχυρίστηκε ότι η παροχή ασύλου στον Σύρο ηγέτη, Bashar al-Ashad θα ήταν ευκολότερη από ό,τι ήταν για τη Ρωσία η χορήγηση ασύλου στον πρώην πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Edward Snowden, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική Bild. Ωστόσο, απέρριψε την ιδέα ως «πρόωρη».

Εφόσον, οι προεδρικές εκλογές στη Συρία πραγματοποιηθούν με δημοκρατικό τρόπο και υπό την επίβλεψη ειρηνευτική δύναμης του ΟΗΕ, «τότε ο Assad πιθανότητα δε θα χρειαστεί καν να εγκαταλείψει τη χώρα, ανεξάρτητα αν θα παραμείνει στη θέση του ή όχι», αναφέρεται στην απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Η υπόθαλψη από τη Ρωσία του E. Snowden, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για δημοσίευση μυστικών παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, πυροδότησε μια σημαντική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών το 2013. Η ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη κορυφώθηκε στο χειρότερο σημείο της μετα-ψυχροπολεμικής εποχής ένα χρόνο αργότερα, όταν η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και υποστήριξε τους αυτονομιστές των γύρω περιοχών. Πλέον, Ρωσία και ΗΠΑ συνεργάζονται προκειμένου να καταστείλουν τον πενταετή εμφύλιο στη Συρία, κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 250.000 Σύροι, ενώ εκατομμύρια άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά.

Στον E. Snowden δόθηκε το 2014 το δικαίωμα να διαμείνει για τρία ακόμα χρόνια στη Ρωσία, παρατείνοντας το ενός έτους άσυλο που του είχε δοθεί μετά από 40 μέρες παραμονής στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Στη Ρωσία είχε μεταβεί από το Χονγκ Κονγκ, έπειτα από την αποκάλυψη του προγράμματος παράνομων παρακολουθήσεων τηλεφώνων και ίντερνετ, της Εθνική Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

Ο V. Putin δήλωσε ότι ο στόχος του είναι να υποστηρίξει τη «νόμιμη» κυβέρνηση της Συρίας, προωθώντας παράλληλα συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ δικαιολόγησε τη χρήσης βίας από τον Assad εναντίον της ένοπλης αντιπολίτευσης. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι ο Assad «έχει κάνει αρκετά λάθη» κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Συρία.

Καθώς η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία καταφέρνει να ενισχύσει τον Assad, η αντιπολίτευση από την Ουάσιγκτον αποδυναμώνεται ως προς την επιμονή του Κρεμλίνου να του επιτραπεί να συμμετάσχει στις εκλογές που θα διενεργηθούν στους επόμενους 18 μήνες, όπως αναφέρουν Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ωστόσο, η έντονη γεωπολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν που προέκυψε πρόσφατα «δυσχεραίνει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η συριακή κρίση», δήλωσε επίσης ο V. Putin.  

Τέλος, απηύθυνε προειδοποίηση προς την Τουρκία, με την οποία οι σχέσεις έχουν σχεδόν καταστραφεί έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία. Παρόλο που η Ρωσία ελπίζει ότι τέτοια περιστατικά δε θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερης κλίμακας εχθροπραξίες, θα υπερασπίσει τα συμφέροντα της εθνικής της ασφάλειας με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο, είπε ο V. Putin.