V. Dombrovskis: «Βλέπει» συμφωνία έως το 2019 για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων

V. Dombrovskis: «Βλέπει» συμφωνία έως το 2019 για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων

«Η πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015, και οι διαπραγματεύσεις με τους συννομοθέτες βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη. Αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν, όσον αφορά την πρόταση αυτή – ιδανικά έως το 2019 – ώστε να έχει τεθεί σε εφαρμογή και να είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2025». Αυτό επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis σε απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη.

Να σημειωθεί πως ο κ. Παπαδημούλης είχε απευθύνει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα επόμενα βήματα της Νομισματικής Ενωσης.

Στην απάντησή του ο κ. Dombrovskis υπογράμμισε την ανάγκη «να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συναίνεση όσον αφορά την συνολική κατεύθυνση της πορείας» προς την εμβάθυνση αυτή.

Στην ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούσε επίσης την Κομισιόν να τον ενημερώσει για το πώς σχεδιάζει «να αυξήσει τους δείκτες διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας σε όργανα όπως το Eurogroup».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ρυθμίσεις όπως αυτές που περιγράφονται σε πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής -λ. χ. η αλληλεγγύηση μεταξύ κρατών-μελών ή ο επιμερισμός του κινδύνου- «θα μπορούσαν να επεκταθούν περαιτέρω στα άλλα όργανα και οργανισμούς που λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζώνη του ευρώ ή εξ ονόματος αυτής, αρχής γενομένης από το Eurogroup, της οποίας τα μέλη θα παρέμεναν επίσης υπόλογα στα εθνικά τους κοινοβούλια».

Φωτογραφία αρχείου SOOC