Ύπατη Αρμοστεία: Ζοφερή η κατάσταση για χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Ύπατη Αρμοστεία: Ζοφερή η κατάσταση για χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσή, η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει ότι «η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική στα κέντρα υποδοχής στη Μόρια στη Λέσβο και στο Βαθύ στη Σάμο καθώς περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο, εξακολουθούν να συνωστίζονται στις δομές που διαχειρίζεται η κυβέρνηση στα νησιά, που ξεπερνούν κατά το διπλάσιο την αρχική τους χωρητικότητα».

Όπως αναφέρεται «από τα μέσα Οκτωβρίου, η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας, έχει απομακρύνει περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση του υπερσυνωστισμού στα κέντρα υποδοχής και για τη μεταφορά των πιο ευάλωτων ατόμων σε ασφαλείς συνθήκες καθώς μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας».

Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι «ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας, γι' αυτό και θα πρέπει να διατηρηθεί ο επιταχυμένος ρυθμός αναχωρήσεων των αιτούντων άσυλο που επιτρέπεται να μετακινηθούν».