Τζανάκης: Ζούμε στον αστερισμό της Όμικρον 2 - 50% πιο μεταδοτική

Τζανάκης: Ζούμε στον αστερισμό της Όμικρον 2 - 50% πιο μεταδοτική

Κατά 50% πιο μεταδοτική είναι η υποπαραλλαγή Όμικρον 2, σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά ότι «ζούμε στον αστερισμό της Όμικρον 2», η οποία αναμένεται να εκτοπίσει την Όμικρον.

Τόνισε δε, ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών. Διευκρίνισε ότι η Όμικρον 2 «δεν είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Όμικρον», προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι ικανή να παρατείνει το υφιστάμενο κύμα και να φτάσουμε τα 30.000-35.000 κρούσματα, αν δεν προσέξουμε. Συγκεκριμένα είπε ότι η υποπαραλλαγή αυτή δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη σε κλινικό επίπεδο, είναι όμως πιο μεταδοτική.

«Η Όμικρον 2 διεισδύει στις δομές φροντίδας ευάλωτων ατόμων μέσω των εμβολιασμένων ανθρώπων του προσωπικού που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί», προσέθεσε. Εκτίμησε πάντως ότι ο αριθμός των θανάτων δεν θα σημειώσει άνοδο. 

Σχετικά με τον εμβολιασμό και την ανοσία, είπε ότι όσοι νόσησαν πρόσφατα με την Όμικρον ή έκαναν την 3η δόση πριν 2 μήνες έχουν μεγάλη προστασία απέναντι στην Όμικρον 2. Αναφορικά με τη χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου τόνισε ότι δεν συζητείται για τον γενικό πληθυσμό.