Τζανάκης: Πάνω από 100.000 τα ενεργά κρούσματα

Τζανάκης: Πάνω από 100.000 τα ενεργά κρούσματα

Στα μέσα Ιανουαρίου, στις 15 με 20 του μηνός, τοποθετεί την κορύφωση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι αυτές τις ημέρες ίσως πάμε σε 12 - 13.000 κρούσματα ενώ η θετικότητα θα κυμανθεί το επόμενο διάστημα στο 2%, καθώς έχει ανέλθει κατά πολύ τις τελευταίες ημέρες.

Αναφερόμενος στην Αττική, είπε χαρακτηριστικά ότι «βράζει» καθώς έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασιάσει τα κρούσματα από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000 (προ δεκαπενθημέρου έως σήμερα).

Για τη μετάλλαξη Όμικρον ο καθηγητής είπε ότι επιθυμεί να είναι «τζούφια», δηλαδή να έχουμε πολλά κρούσματα, χωρίς να έχουμε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Επισήμανε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη κυμαίνεται στο 50-60% των κρουσμάτων, λέγοντας πως εάν δεν είχαμε την Όμικρον θα είχαμε 3.500-3.800 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, είπε ότι είναι στοχευμένα και δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να εφαρμοστούν νωρίτερα, ακόμα και από απόψε.

Ο κ. Τζανάκης πρότεινε ακόμα να υπάρξει παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές στα σχολεία,  η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Ιανουαρίου.