Τσίπρας, Δραγασάκης, Τσακαλώτος: Το πήραν απόφαση ότι θα χάσουν τις εκλογές και δεν το κρύβουν

Τσίπρας, Δραγασάκης, Τσακαλώτος: Το πήραν απόφαση ότι θα χάσουν τις εκλογές και δεν το κρύβουν

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Πρώτος μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παραδέχθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι θα παραδώσει στην ...κυβέρνηση της ΝΔ... αναδιαρθρωμένο χρέος.

Χθες αποκαλύφθηκε, μέσα στη Βουλή, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «Αν δεν ρυθμίσουμε τώρα το ζήτημα (σ.σ. του άρθρου 40 για τα πλαστά τιμολόγια) θα το βρείτε μπροστά σας!» προειδοποίησε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Είχε προηγηθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στην περιβόητη προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 όταν ρωτήθηκε για το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα, άρχισε να ψελλίζει ότι «είναι μόνο 45 ετών, συμπλήρωσε ήδη 11 χρόνια επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα αξιώματα δεν τα ζήτησε αλλά του τα έφερε η ζωή.

Επίσης «ξέφυγε» από το ερώτημα αν θα παραιτηθεί εφόσον χάσει τις εκλογές λέγοντας ότι εκείνος «δεν έχει αγωνία» για το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Άλλοι έχουν» είπε δείχνοντας μάλλον περισσότερο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους πιθανόν να έχουν σχέδια.

Χθες, ο Πρωθυπουργός ανέβηκε εκών άκων μέχρι την 5εδρική εκλογική περιφέρεια της Κοζάνης, εκεί που στις περασμένες εκλογές του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει 4 έδρες έναντι μιας της ΝΔ, αλλά σήμερα οι μετρήσεις δίνουν 3 έδρες ήδη στη Νέα Δημοκρατία, για να κηρύξει τον...»ανένδοτο» απέναντι στο ΔΝΤ.

Είναι προφανές ότι τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, μιλούν με ξένους πολιτικούς, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες και έχουν συνειδητοποιήσει την επερχόμενη εκλογική ήττα.

Μιλούν για εκλογές ντέρμπι και επικαλούνται το γεγονός ότι τα οικονομικά δεδομένα δεν πιέζουν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η αλήθεια όμως είναι ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών πάντοτε εδράζεται σε «κρίσιμα εθνικά θέματα» ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί προνομία των πρωθυπουργών που απλώς θέλουν να περιορίσουν την πανωλεθρία της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού.

Προχθές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μία -από τις ελάχιστες που εκστομίζει- αλήθεια: «Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ». Έχει δίκιο.

Ο προϋπολογισμός του 2020 θα κατατεθεί στη Βουλή πολύ μετά τις βουλευτικές εκλογές και το πρόβλημα της εφαρμογής των μέτρων που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε θα είναι πρόβλημα της επόμενης κυβέρνησης που σίγουρα δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ...

Τέλος, χωρίς πολλές περιστροφές, ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε» -για μία ακόμη φορά- τον Υπουργό του επί των Οικονομικών. Ο Ε. Τσακαλώτος λέει ότι πρώτα θα δούμε πόσο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και κατόπιν θα αποφασισθεί ποια ποσά θα χρησιμοποιηθούν για παροχές. Ο Α. Τσίπρας όμως βιάζεται για να μοιράσει επιδόματα τώρα που καίγεται για μερικές χιλιάδες ψήφων που θα καθορίσουν το μέλλον του...