Τσελέντης: Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ βύθισε το Αρκαλοχώρι κατά 15 εκατοστά

Τσελέντης: Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ βύθισε το Αρκαλοχώρι κατά 15 εκατοστά

«Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει» στο Αρκαλοχώρι, ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και πρόσθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχίσει για μήνες, ενώ ο αρχικός σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά 15 εκατοστά η περιοχή.

«Ήταν η πρώτη φορά για τη χώρα μου που καταγράφηκε τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας» εξήγησε ο Άκης Τσελέντης και συνέχισε λέγοντας πως «λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει». 

«Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα», είπε ο κ. Τσελέντης και υπογράμμισε πως πριν τον μεγάλο σεισμό είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.

«Η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι στις σκηνές. Δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας».

Οι σεισμολόγοι ανησυχούν και για την Θήβα. Ωστόσο, ο κ. Τσελέντης τονίζει πως δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο.

«Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πολη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι “θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ”».

Επιπλέον, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται επισκευές όταν βρίσκεσαι στο μέσο μετασεισμικής ακολουθίας.